Akar’dan ABD’nin yaptırım kararına ilişkin açıklama

Yayın tarihi: 15 Aralık 2020 Salı 3:26 pm - Güncelleme: 15 Aralık 2020 Salı 3:26 pm

Milli Savunma Bakanı Akar, “ABD’nin, ülkemizin S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma sistemi tedariki nedeniyle, müttefiklikle, mevcut askeri, politik gerçeklerle bağdaşmayan yaptırım kararını kınıyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin Türkiye’ye yönelik S-400 yaptırım kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akar, “ABD’nin, ülkemizin S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma sistemi tedariki nedeniyle, müttefiklikle, mevcut askeri, politik gerçeklerle bağdaşmayan yaptırım kararını kınıyoruz. Bir NATO üyesi ülkeye yaptırım uygulanmasının müttefiklik ruhuna zarar vermenin ötesinde müttefikler arasındaki güveni kökünden sarsacağı açıktır” diye konuştu.

Akar, ciddi bir hava ve füze tehdidi altındaki Türkiye’nin ve 83 milyon vatandaşının hava ve füze savunması dahil, güvenliği için gerekli her türlü tedbirin alındığını ve alınacağını söyledi.

“İTTİFAKIN TÜM DEĞERLERİNİ SARSMIŞTIR”

Akar, “Bu yaptırım kararı ülkelerimiz arasındaki ittifakın tüm değerlerini sarsmıştır. Ancak ülkemizin ve asil milletimizin savunma ve güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalara azim ve kararlılıkla devam edilecektir. Kore savaşından bu yana müttefikimiz olan ABD ile mevcut askeri, politik durum çerçevesinde bölgesel ve küresel savunma ve güvenlik konularında işbirliği ve dayanışmaya dönülmesi, bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe de önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD’nin yaptırım kararına art arda tepkiler

ABD YAPTIRIMLARI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarını duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun imzasını taşıyan açıklamada, ABD’nin birçok defa Rus yapımı hava savunma sistemi kullanımının yaratacağı problemleri Türkiye’ye anlattığı ancak Ankara’nın yine de S-400’leri satın alıp, test ettiği belirtildi. Pompeo, bu sebeple Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına karar verildiğini hatırlatmıştı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz’in de yaptırım listesine alınmıştı. Demir ve beraberindeki kişilerin mal varlıklarının dondurulacağı ve vize kısıtlamaları getirileceği kaydedilmişti.

ABD Türkiye’ye uygulayacağı yaptırımları açıkladı