Akar: Rusya’dan sorumluluklarına sahip çıkmasını bekliyoruz

Yayın tarihi: 28 Eylül 2021 Salı 1:17 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2021 Salı 1:17 pm

Milli Savunma Hulusi Akar, Suriye’nin kuzeyindeki saldırılara ilişkin, “Biz Rusya ile yapılan anlaşma esaslarına uyuyoruz. Karşı tarafın da sorumluluklarına sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akar, bir soru üzerine, Suriye’nin kuzeyine yönelik son dönemde artan hava saldırılarının ardından Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşebileceğini belirtti.

Akar, hava saldırılarına ilişkin Rusya tarafından Türkiye’ye yapılan açıklama olup olmadığının sorulması üzerine, “Onlar oradaki terörist gruplara karşı bu saldırıları yaptıklarını söylüyorlar ama bu saldırılar sonucunda ne ölenlerin ne de kaçanların arasında terörist var. Aylardan beri bunu anlatmaya çalışıyoruz. Biz Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesindeki esaslara uyuyoruz. Bu konuda yapılması gereken ne varsa yaptık ve büyük bir gayretle bunları yerine getiriyoruz. Karşı tarafın da mutabakattaki sorumluluklarına sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN İLAVE GÖÇE TAHAMMÜLÜ YOK”

Rusya’nın saldırılarının, göçün tetiklenmesi ve radikalleşmenin artmasına neden olduğunu vurgulayan Akar, “Türkiye’nin artık ilave bir göçe tahammülü yok. Bunu herkes biliyor. Bu saldırılarla ayrıca oradaki insanları radikalleştiriyorsunuz. Saldırılarda evini, toprağını kaybeden insanın psikolojisini düşünün. Evini, toprağını geri almak için çözüm arayışına giriyor ve radikalleşme oluyor. Bunu hep anlattık, anlatmaya devam ediyoruz. Ateşkesin devamı, istikrarın sağlanması önemli. İnsanlar Suriye’nin kuzeyindeki topraklarına Türk Silahlı Kuvvetleri kontrolündeki bölgelere gönüllü ve güvenli olarak, onurlu bir şekilde döndüler. Zorla değil. Bunların 400 binden fazlası İdlib bölgesinde. Tamamına baktığımızda ise 1 milyondan fazla kişi evlerine, topraklarına döndü” diye konuştu.

“TEMENNİMİZ, TEKRAR SÜKUNET HALİNE DÖNÜLMESİ”

Akar, bölgede Rusya ile Türkiye arasındaki koordinasyona yönelik soru üzerine, “Orada çok ciddi bir mekanizma var. Hem Rus hem Türk tarafı bu konuda çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

İki ülke arasında iletişim kanalları olduğunu vurgulayan Akar, “Gerekirse arazide görevli subayımızla Rus generali belli yerlerde buluşarak görüşmeler yapabiliyor. Herkes kendi bilgisini, endişelerini karşı tarafla paylaşıyor. Dileğimiz Sayın Cumhurbaşkanı’mızın, Sayın Putin ile yapacağı görüşmeyle tekrar mutabakat muhtırasının başlangıcındaki sükunet haline dönülmesi, bir an önce ateşkesin kalıcı hale gelmesi için tarafların gerekli katkıyı sağlamasıdır. Bu herkes için uygun bir hareket tarzıdır. Burada başından beri söylediğimiz şey, Birleşmiş Milletler koordinesinde Suriye’nin geleceği konusunda söz sahibi olan grupların temsilcilerinin anayasa yapmaları, anayasanın yapılmasının ardından seçimin gerçekleştirilmesi, Suriye’nin dışındakiler dahil seçimlere katılıp yönetimi kurmasıdır” diye konuştu.

Reuters duyurdu! Türkiye savaş pozisyonu aldı