AK trollerin kumpası bitmiyor: Sosyal medyada İmamoğlu’na, ‘Fethullah Gülen’li montaj

Yayın tarihi: 19 Kasım 2019 Salı 10:44 am - Güncelleme: 19 Kasım 2019 Salı 10:47 am

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerindeki kampanyasının direktörü Necati Özkan, ak trollerin sosyal medyada açtıkları ‘Süleyman Soylu Grubu’nda ‘İmamoğlu-Gülen’ montajının yeniden dolaşıma sokulmasına tepki gösterdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun terör örgütü FETÖ’nün lideri Fethullah Gülen ile beraber gösteren montajlanmış görüntülerin ak troller tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya destek vermek amacıyla açılan ‘Süleyman Soylu Grubu’nda yeniden dolaşıma sokulmasına sosyal medyada büyük tepki gösterildi.

Necati Özkan da montajlı görüntülerin yeniden dolaşıma sokulmasına sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından şu sözlerle tepki gösterdi.: “FETÖ kafası tröllerden yeni bir sahtekarlık: IBB Baskanı @ekrem_imamoglu‘nu bu kez de fotoshop’la Fetullah fotografına yerleştirmişler… zavallılar!”

 

 

TEYİT ORG MONTAJI BÖYLE ÇÜRÜTMÜŞTÜ

İmamoğlu’na Gülen montajıyla ilgili teyit.org daha önce “Fotoğrafın Ekrem İmamoğlu ve Fethullah Gülen’i bir masada gösterdiği iddiası” başlığıyla şöyle incelemişti:

“Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Fethullah Gülen’i karşılıklı olarak bir masada otururken gösterdiği iddia edildi.

Bir kullanıcı tarafından 24 Temmuz 2019’da Facebook’a yüklenen fotoğraf ise şimdiye kadar yaklaşık bin 500 kişi tarafından paylaşıldı.

Ancak fotoğrafın, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Fethullah Gülen’i aynı karede gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf iki ayrı görüntünün birleştirilmesiyle montajlanarak oluşturulmuş. Ekrem İmamoğlu’nun kesildiği fotoğrafın orijinali Kıbrıs ziyareti, Fethullah Gülen’in kesildiği fotoğraf ise kardeşi Seyfullah Gülen’le yaptığı bir görüşme sırasında çekilmiş.

Ekrem İmamoğlu’nun yer aldığı fotoğrafın orijinal haline kendisinin Twitter hesabından ulaşılabiliyor. 11 Mayıs 2019 tarihli paylaşımda İmamoğlu’nun yanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı (KKTC) Mustafa Akıncı bulunuyor. Söz konusu fotoğraf incelendiğinde İmamoğlu’nun ellerinin aynı pozisyonda olduğu ve arkada bulunan perdenin iddia görseldekiyle aynı olduğu fark edilebiliyor.

Kıbrıs’ta gerçekleşen buluşma sırasında çekilen başka bir fotoğrafa da ulaşılabiliyor.

 

FOTOĞRAFIN ORJİNALİ SABAH GAZETESİ’NDE YAYINLANMIŞTI

Fethullah Gülen’in bulunduğu fotoğrafın orijinali de çeşitli haber siteleri tarafından kullanılmış. Sabah gazetesi tarafından 31 Mart 2016’da yapılan bir haberde Fethullah Gülen ve kardeşi Seyfullah Gülen’in yer aldığı ifade ediliyor.

Yine fotoğrafın orjinaline bakıldığında Fethullah Gülen’in elindeki vantilatör ve masada yer alan örtünün benzerliği görülebiliyor.

Sonuç olarak fotoğrafın Ekrem İmamoğlu ve Fethullah Gülen’i aynı karede gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraflar montajlanmış. Bu fotoğrafı ise sosyal medyada en çok karşılaşılan yanlış bilgi türlerinden “manipülasyon” kategorisine koymak mümkün.