AKP'nin sağlıkta dönüşüm programı ile içini boşalttığı sağlık sisteminde sorunlar bitmiyor. Şiddet, zorlu çalışma koşulları, eksik mesai ücretleri derken doktorlar şimdi de yeni yönetmelikle çıkmaza sokuldu. 
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın giderlerse gitsinler dediği hekimler, yeni yönetmelikle birlikte fazla iş yüküne karşı düşük maaşa maruz bırakıldı. 

Aile Hekimliği Sözleşme Ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişikler 30 Ekimde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  Yapılan değişikliğe tepki üstüne tepki yağdı.

TELE 1 'e konuşan Genel Sağlık-iş Sendikası Başkanı Dr. Derya Uğur, yeni yönetmeliğin adeta 'ödememe' politikasına dayandırıldığını anlatarak, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na bu yönetmelikteki ısrarını da sordu. 

"YENİDOĞAN ÇETESİNİ GÜNDEMDEN UZAKLAŞTIRMAK İÇİN Mİ?"

Uğur, Bakan Memişoğluna ter döktürecek bir soru daha yönelterek, "Sağlık Bakanı tüm yurttaşların vicdanını yakıp kavuran Yenidoğan Çetesini gündemden uzaklaştırmak çabası nedeniyle mi bu yönetmelikte diretmektedir?" dedi. 
Derya Uğur aile hekimliğinde koruyucu sağlık hizmetlerine öncelemek gerekirken, bebeklere yapılacak aşı bulunamazken, Sağlık Bakanının bugün yaptığı konuşmada nitelikli sağlık hizmetlerinden bahsetmesine tepki gösterdi. 

"ALANLARDA HAYKIRDIĞIMIZ ZAMAN NEDEN GEREKLİ DÜZENLEMEYİ YAPMADINIZ?"

Türk sinemasının çınarı Şerif Gören yoğun bakıma kaldırıldı Türk sinemasının çınarı Şerif Gören yoğun bakıma kaldırıldı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu yönetmelikteki değişiklik hakkında, "Sağlık çalışanları itiraz ederse değişiklik yapılabilir" ifadelerini kullandı. Bakan Memişoğlu'nun bu sözlerine Derya Uğur yanıt verdi. Uğur, "Şimdi çıkmış itiraz halinde değişiklik yapılabilir deniyor. Bizler olmaz dediğimiz zaman, alanlarda haykırdığımız zaman neden gerekli düzenlemeleri yapmadınız?" dedi. 
Gelen yönetmeliğin sözleşmenin yenilenmesinin objektif olmayan ve kötüye kullanılabilecek kriterlere dayandırıldığını aktaran Uğur, nüfusların dört binden üç bin beş yüze düşürüldüğünü ancak maaşa yansıyacak kat sayıların artırılmadığını anlattı. 

"AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MAAŞLARI DÜŞECEK"

Uğur, bu durum aile sağlığı merkezlerine çalışan sağlık çalışanlarının maaşlarında düşüşe neden olacağını ifade etti. 
Yeni yönetmelikte entegre sğalık hizmeti sunan merkezlerde 96 saatten az olmamak kaydıyla 5 nöbet tutulmadığı takdirde, tutulmayan her 8 saatlik nöbet için, kat sayı yüzde 8 azaltılacağı şeklinde düzenleme yapıldı. 
Genel Sağlık-iş Sendikası Başkanı Derya Uğur, bu düzenlemenin aleyhte olduğunu vurgularken bugüne kadar yapılan değşikliklerde de sağlık çalışanlarının, ödeme, fiziki çalışma koşulu ve haklarında da iyileştirme yapılmadığını söyledi. 

YURT GENELİNDE AİLE HEKİMLERİ 3 GÜN İŞ BIRAKACAK

Uğur, yapılan bu düzenleme hak iadesi ve iyileştirme yapılana kadar mücadele edeceklerini anlatırken, yönetmeliği de Danıştay'a taşıyacaklarını ayrıca sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte 5-6-7 Kasım tarihleri arasında tüm yurtta 3 gün iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu. 
 

Kaynak: haber merkezi