Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başvurusunu karara bağlayarak Türkiye'yi "adil yargılanma, özel hayat ve aile yaşamına saygı ile düşünce ve ifade özgürlüğü haklarını ihlalden" mahkum etti.

Eminağaoğlu, başvurusunda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görev yaptığı dönemde telefonlarının dinlendiğini, Ergenekon, Hrant Dink cinayeti davaları ve adalet politikaları konusundaki açıklamaları nedeniyle 2012 yılında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından "haksız ve usulsüz bir şekilde İstanbul Hakimliğinden Çankırı'ya sürüldüğünü" bildirmişti. AİHM'in oybirliğiyle aldığı kararda Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanma, özel ve aile yaşamına saygı, düşünce ve ifade özgürlüğü maddelerini ihlal ettiğine hükmetti. Eminağaoğlu'nun telefonlarının dinlenmesi ve bu kayıtların disiplin cezası sürecinde kanıt olarak gösterilmesi de ihlal sayıldı. Kararda, Eminağaoğlu'na yönelik disiplin cezası, "İfade özgürlüğü hakkının ihlali" olarak değerlendirildi.

"GÖRÜŞ BİLDİRMEK YARGICIN GÖREVİDİR"

Kararda, Eminağaoğlu'nun başkanlığını yaptığı YARSAV'ın hukukun üstünlüğü ve yargı mensuplarının çıkarlarının korunması için faaliyet gösterdiği belirtilerek, Eminağaoğlu'nun kuruluşun başkanı olarak yargının işleyişine dair görüşlerini açıklamasının sadece bir hak değil, aynı zamanda bir görev olduğu vurgulandı.
Muhabir: Alp Yanardağ