AİHM Osman Kavala kararını açıklayacak

Yayın tarihi: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 4:47 pm - Güncelleme: 4 Temmuz 2022 Pazartesi 5:55 pm

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Gezi Direnişi tutuklusu Osman Kavala  kararını 11 Temmuz saat 11:00’de Strasburg’daki AİHM binasında açıklayacağını duyurdu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen skandal kararla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala hakkında AİHM’den açıklama yapıldı. Açıklamada Gezi tutuklusu Osman Kavala kararının 11 Temmuz saat 11:00’de Strasbourg’daki AİHM binasında açıklanacağı duyuruldu.

NE OLMUŞTU?

İş insanı Osman Kavala, 17 kişinin yargılandığı Gezi Parkı davasının duruşmasında “Anayasal düzeni cebir ve şiddet yoluyla ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kavala’nın yargılama sürecindeki davranışları ve eylemi işleme biçimleri dikkate alınarak takdiri indirim uygulanmadı. Heyet, Osman Kavala’nın bu suçtan tutuklanmasına karar verdi.

Kavala’nın “Siyasal ve askeri casusluk” suçundan ise kesin ve yeterli delil bulunmadığından beraatine karar verildi. Kavala hakkında TCK’nin 312. maddesi uyarınca hükmen tutuklamaya karar verildiğinden “casusluk” suçundan tahliyesine karar verildi. Sanık Kavala için “Mala zarar verme”, “Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi”, “İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme”, 6136 sayılı yasaya muhalefet”, “Nitelikli yaralama”, “2863 sayılı yasaya muhalefet” suçlarından dava açılmışsa da TCK 312. maddesi içerisinde kaldığından ayrıca hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verildi.

OSMAN KAVALA KİMDİR?

Türk iş insanı Mehmet Osman Kavala 2 Ekim 1957, Paris’te doğdu. 1990’ların başından beri birçok sivil toplum kuruluşuna destek olan Kavala, 2002’den beri kar amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür’ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Uluslararası Af Örgütü’nün bağışçılarından biridir. Türkiye’de risk altında olan kültürel mirasın korunmasına yönelik çabaları nedeniyle 2019 yılında Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü’ne layık görülen Kavala, yine 2019 yılında, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin demokratik toplum çalışmalarına katkıda bulunan ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı altında olan kişilere verdiği ‘Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü.

Osman Kavala, lise eğitimini 1975’te İstanbul’da Robert Lisesi’nde tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde işletme, Manchester Üniversitesi’nde ekonomi üzerine lisans eğitimi aldı. New York’taki The New School for Social Research’te doktora eğitimine başladı ancak 1982’de babası Mehmet Kavala’nın ani ölümü sonrasında İstanbul’a döndü ve ailesinin işlerini devraldı.

Gezi Parkı davasında beraatine ve tahliyesine karar verilen Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Kavala’dan mektup var! ‘Gençler Gezi’yi işgale karşı korudu’