Savcı ve hakimlerin başvurusuna AİHM’den ihlal kararı

Yayın tarihi: 23 Kasım 2021 Salı 12:33 pm - Güncelleme: 23 Kasım 2021 Salı 12:40 pm

AİHM, 15 Temmuz sonrası Askeri Darbe Girişimi sonrası görevden uzaklaştırılan 427 hakim ve savcının başvurusunu ele aldı. Başvuru sonucu “İhlal” kararı verildi.

Aralarında eski Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de olduğu toplam 427 hakim ve savcı tarafından gözaltı ve tutukluluk prosedürleri temelinde açılan davalarla ilgili kararını bugün açıklayan AİHM, davacıların “özgürlük ve güvenlik” haklarının ihlal edildiğini açıkladı. Gerekçeli kararda, hakim ve savcıların, suçüstü halleri hariç, kanunla belirlenmiş özel bir usul ile görevden uzaklaştırılabileceği, davacılar için bu yolun izlenmediği belirtildi.

ANKARA’NIN SUÇÜSTÜ TEZİ KABUL EDİLMEDİ

Davacı yargıç ve savcılar, FETÖ/PDY üyesi oldukları gerekçesiyle, darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal kapsamında alınan tedbirlere ilişkin 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevden alınmıştı.

ANKARA, 2 MİLYON TAZMİNAT ÖDEYECEK

AİHM, AİHS’i öne sürerek davacıların her birine 5 bin euro manevi tazminat ve mahkeme masrafı ödenmesini kararlaştırdı. Karar gereği T]rk’ye, davacılara toplam 2 milyon 135 bin euro tazminat ödeyecek.

 

15 Temmuz firarisi Remzi Şahin yakalandı