AİHM’den 40 HDP’li vekil için karar

Yayın tarihi: 1 Şubat 2022 Salı 12:23 pm - Güncelleme: 1 Şubat 2022 Salı 1:25 pm

AİHM aralarında Selahattin Demirtaş’ın da olduğu 40 HDP’li vekilin dokunulmazlıklarının Anayasa’ya aykırı olarak kaldırıldığına ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2016 yılında dokunulmazlıkları kaldırılan ve aralarında eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da olduğu 40 HDP’li milletvekilinin başvurusunu karara bağladı.

AİHM 40 vekiliN başvurusunda bir kez daha dokunulmazlıkların Anayasa’ya aykırı olarak kaldırıldığına hükmetti. Yüksek Mahkeme söz konusu vekillerin ifade özgürlüğünün de ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM, ayrıca her vekil için 5 bin 500 euro tazminat ödenmesine hükmetti. Türkiye, HDP’li vekillere haklarını ihlal ettiği için toplam 3 milyon 232 bin TL (214 bin euro) ödeme yapacak.

Yüksek Mahkeme kararlarını avukat Benan Molu, sosyal medya hesabından açıkladı.

Demirtaş’ın avukat Mahsuni Karaman da karara ilişkin “AİHM, bugün açıkladığı Encü/Türkiye kararı ile HDP’li 40 milletvekilinin 20 Mayıs 2016 tarihinde dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yargılanmaları nedeniyle ifade hürriyetlerinin ihlal edildiğine karar verdi” yorumunu yaptı.

Anayasa Mahkemesi HDP’ye 30 gün süre verdi

AYM, HDP iddianamesini kabul etti