AİHM, Taner Kılıç’ın Türkiye aleyhine açtığı davada kararını açıklayacak

Yayın tarihi: 30 Mayıs 2022 Pazartesi 7:38 pm - Güncelleme: 30 Mayıs 2022 Pazartesi 7:43 pm

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2017’de tutuklanan, Uluslararası Af Örgütü Türkiye eski Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç‘ın yaptığı hak ihlali başvurusuyla ilgili kararını açıklayacak.

Önceki dönem Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç 6 Haziran 2017’de, “Fethullah Gülen Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği” ile suçlanarak tutuklandı. Suçlamanın temelini, Kılıç’ın ByLock uygulamasını kullandığı iddiası oluşturdu. Ancak Af Örgütü’nün Kılıç’ın telefonuna yaptırdığı bağımsız iki teknik bilirkişi incelemesi ByLock uygulamasının indirildiğine ilişkin hiçbir iz bulunmadığını ortaya çıkardı. Savcılık ise bugüne kadar bu iddiayı destekleyen geçerli hiçbir kanıt sunamadı. Taner Kılıç, 15 Ağustos 2018’de tahliye edildi. Yargılandığı Büyükada davasında ise 6 yıl hapis cezası aldı.

AİHM BAŞVURUYU GÖRÜŞECEK

Kılıç, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen ifade özgürlüğü ile toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğini öne süren Kılıç, yargılanmasının siyasi temelli olduğunu belirterek, Türkiye’nin AİHS 18. Maddeyi ihlal ettiğini de iddia etti. Türkiye’nin, 18. maddeden yalnızca iki kez mahkum edildiği biliniyor. Bu kararlar ise Demirtaş ve Kavala davası.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kılıç’ın başvurusunu 2 Haziran günü görüşmeye karar verdi.

Büyükada davasında 4 hak savunucusuna hapis