AİHM, sığınmacıları İngiltere’den Ruanda’ya götürecek uçağı durdurdu

Yayın tarihi: 15 Haziran 2022 Çarşamba 8:18 am - Güncelleme: 15 Haziran 2022 Çarşamba 8:18 am

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İngiltere‘nin sığınmacıları Ruanda’ya göndereceği ilk uçuşu durdurdu.

İngiltere, doğu Afrika ülkesi Ruanda’nın hükümetiyle tartışmalı bir anlaşmaya imza atmış, Ruanda 151 milyon dolar karşılığında İngiltere’den gönderilecek sığınmacıları kabul etmeye razı olmuştu.

Ancak, İngiltere hükümetinin sığınmacıları, başvuruları sonuçlanıncaya kadar Ruanda’ya gönderme planı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) engeline takıldı. İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın BBC’ye yaptığı açıklamaya göre, AİHM kararı sonrası salı gecesi yapılması planlanan ilk uçuş son anda iptal edildi.

Yerel saatle 22:30’da (TSİ 00:30) Wiltshire’daki bir askeri üsten havalanması planlanan uçak, Strasbourg’daki yargı kararı sonrası iptal edildi ve içindeki tüm yolcular uçaktan indirildi. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, AİHM kararının kendisini üzdüğünü ancak “bir sonraki uçuş için hazırlıklara başladıklarını” söyledi.

Konuyla ilgili bir “acil ara karar” açıklayan AİHM, planlanan uçuşa birkaç saat kala K.N. adlı Iraklı sığınmacının Ruanda’ya gönderilemeyeceğini belirtmişti. AİHM, İngiltere’deki doktorların bu kişinin işkence mağduru olabileceği yönündeki bulgusunu hatırlattı.

K.N.’nin avukatları Salı günü İngiltere’deki Yüksek Mahkeme’ye başvurularından bir sonuç alamamaları üzerine AİHM’e başvurmuştu. AİHM’in kararı öncesinde İngiltere yargısı, sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesine bir engel bulunmadığına hükmetmişti.

HABERİN TAMAMI

İngiltere sığınmacıları Ruanda’ya gönderiyor: İlk uçak bu akşam

İngiltere’nin Ruanda’ya göndermeyi planladığı sığınmacılardan açlık grevi

Yunan askerleri Afgan göçmeni sınırda öldürdü