AİHM Başkanı’ndan ‘Demirtaş’ vurgulu Türkiye açıklaması

Yayın tarihi: 28 Ocak 2021 Perşembe 2:06 pm - Güncelleme: 28 Ocak 2021 Perşembe 7:05 pm

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı (AİHM) Robert Spano, AİHM’in aldığı kararların hükûmetler tarafından uygulanması zorunluluğu bulunduğuna dikkat çekerek, bu kararların tüm devletler için bağlayıcı olduğunu söyledi. Spano, Türkiye ziyaretine yapılan eleştirilere ise, “3-4 günlük bir ülke ziyaretinde sivil toplum kuruluşları ya da diğer gruplarla görüşmek zor” yanıtını verdi.

AİHM Başkanı (AİHM) Robert Spano, AİHM’in eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili kararı ve Türkiye ziyaretine ilişkin konuştu.

Euronews’e konuşan Spano, yüksek mahkemeye 2020’de en fazla Rusya ve Türkiye’den başvuru yapıldığı bilgisini verirken, Türkiye’den gelen dava başvurularının 2019’a oranla yüzde 27 arttığını söyledi.

“2020’NİN EN ÖNEMLİ KARARI DEMİRTAŞ DAVASI…”

Spano, bu kararların yerel mahkemeler ve hükûmetler tarafından uygulanmasının denetiminin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne ait olduğunu söyledi. Spano ayrıca AİHM’in 2020’de aldığı en önemli kararlardan birinin Demirtaş davası olduğunun da ifade etti.

“ÜLKE ZİYARETİ MAHKEME YA DA BAŞKANIN BAĞIMSIZLIĞINI ETKİLEMEZ”

Spano, Türkiye’ye yaptığı ziyaret konusunda aldığı eleştirilerle ilgili ise sorunların ulusal makamlar ve yargı organlarıyla görüşülmesinin öncelikli ve hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

3-4 günlük bir ülke ziyaretinde sivil toplum kuruluşları ya da diğer gruplarla görüşmenin zor olduğunun altını çizen AİHM Başkanı, bununla birlikte AİHM’in sürekli olarak bu oluşumları mahkemeye yıllardır davet ettiğini ve bunu yapmayı sürdüreceğini söyledi. Bu davetin bu yıl da yapılacağını belirten başkan, “Türk STK’ları, karşılıklı endişe yaratan konuları görüşmek için diğerleri ile birlikte mahkemeye davet edilecektir” dedi.

Bu tür ülke ziyaretlerinin bir “öğrenme deneyimi” olduğunu da belirten Spano, “Bir mahkeme başkanının bir üye devleti ziyaret etmesi, mahkemenin veya başkanın kendisinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorununu gündeme getirmek için bir dayanak teşkil edemez. Bireysel paydaşlarla işbirliğine düzenli olarak devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’ye gelen AİHM Başkanı Spano: İktidar, mahkemeleri kontrol edemez