AIDS ilaçlarının korunmasız cinsel ilişkide virüsün bulaşmasını engellediği tespit edildi

Yayın tarihi: 3 Mayıs 2019 Cuma 9:09 pm - Güncelleme: 3 Mayıs 2019 Cuma 9:09 pm

Avrupa’da AIDS tedavisinde kullanılan antiretroviral ilaçların eşcinseller arasındaki korunmasız ilişkilerde hastalığın bulaşmasını engellediği anlaşıldı.

Binden fazla eşcinsel çifti 8 yıl boyunca takip eden araştırmacılar, bu ilaçlar sayeinde HIV virüsü taşıyan partnerin taşımayana AIDS bulaştırmadığını belirtti. Bu çalışma ile antiretroviral ilaç terapisinin virüsü kesin olarak bastırdığı ve cinsel ilişki yoluyla geçmesine olanak tanımadığı ortaya kondu.

Londen College Üniversitesi profesörü Alison Rodger “Bulgularımız baskıcı ilaç kullanan eşcinsel erkeklerde bulaşma riskinin sıfır olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz sekiz yıl boyunca incelediğimiz bu grupta ilaçlar 472 olası bulaşmayı engelledi.” dedi.

Heteroseksüel çiftlerde de işe yaramıştı

Daha önce heteroseksüel (kadın-erkek) çiftlerle yapılan araştırmalarda da antiretroviral ilaç kullanımı ile bulaşma riskinin sıfır olduğu tespit edilmişti.

Bin eşcinsel çift üzerinde yürütülen sekiz yıllık araştırmalar sırasında gruptan 15 kişinin AIDS virüsü kaptığı ancak genetik testler sonucu bu virüslerin AIDS olan partnerlerinden değil AIDS olan ve retroviral ilaç kullanmayan başka kişilerden bulaştığı anlaşıldı.