Ahmet Şık’ın dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke

Yayın tarihi: 15 Nisan 2021 Perşembe 11:06 am - Güncelleme: 15 Nisan 2021 Perşembe 11:32 am

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘Boğaziçi eylemleri’ sırasında kullandığı sözler nedeniyle Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında Boğaziçi eylemleri sırasındaki açıklamalarından dolayı dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle fezleke hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Fezlekede Şık’ın “Sokağa çıkın” çağrısından sonra hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilerek, “Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık’ın Boğaziçi protestolarını bahane ederek, ‘Bu hükümet seçimle gitmeyecek, sokağa çıkın’ çağrısında bulunduğuna dair haberler yer alması üzerine 27. Dönem Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık hakkında TCK 214. maddesi kapsamında ‘suç işlemek için alenen tahrik’ suçundan soruşturma başlatılmıştır” denildi.

Ahmet Şık hakkında soruşturma başlatıldı

AHMET ŞIK NE DEMİŞTİ?

Ahmet Şık, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Melih Bulu’yu protesto etmelerinin ardından gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakıldığı gün adliyede yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Kimse, ‘seçimle gidiyorlar’ sayıklamasının peşinden gitmesin artık. Çünkü mafyayla, bunların hukukuyla mücadele edilmez. Evrensel hukuk normlarının olduğu bir hukukla mücadele etmek için herkes yurttaş görevini yerine getirmeli, bu mücadeleye omuz verilmeli. İsim vererek de söyleyeceğim Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı veli toplantısında anne babalara yaptığı çağrıyı kimse ciddiye almasın. Burada çok ağır bir yük var ve bu yükü kaldırmak sadece bu genç arkadaşların tek başına yüklenebileceği bir ağırlık değil bu. Hep birlikte ona el atmamız gerekiyor ve hep birlikte o taşı kaldırıp atacağız. O taşın adı saray rejim.”

Şık’ın söz konusu açıklamaları Sabah yazarı Hilal Kaplan tarafından hedef gösterilmişti. Şık’ın sözlerini Twitter hesabından alıntılayan Kaplan, “Amerika’da olsa şu an hapisteydi. Burda gelip ‘evrensel hukuk’ masalı anlatıyor. Savcı Kiraz’ı şehit edenleri akladığı röportajı tek başına yeterdi” demişti.

Şık daha sonra açıklamalarıyla ilgili, “Orada söylediğim çok net; ‘Bir mafyayla, mafyaya teslim olmuş bir yargıyla mücadele edemezsiniz, evrensel hukuk normlarını referans almış bir yargıyla mücadele edebilirsiniz’ diyorum. ‘Seçimle gitmezler’ dediğim buydu, tam da söylediklerimin kanıtı oldu bu soruşturma ama buradan beni korkutacaklarını sanıyorlarsa yanılıyorlar” demişti.

“Sistem böyle işlerken hukuksal bir açıklama mı yapılır?” diyen Şık, “Yargının tasarruflarını hukuk saikiyle açılamak gibi bir ahmaklığa düşmeyeceğim. İstedikleri sonucu çıkarabilirler, talimat neyse ona uyacaklar. Bu soruşturmanın biçimi her zamanki yöntemle oldu. Hilal Kaplan, bir ileti paylaştı, emrindeki troll ordusunu devreye soktu. Savcılık da kendilerine tebliğ edilen görevi yerine getirdi” ifadelerini kullanmıştı.

10 yeni fezleke Meclis’te: Aralarında Kılıçdaroğlu da var