Ahmet Ercan deprem bölgesinin yeniden inşası için gerekli olan bilançoyu çıkarttı!

Yayın tarihi: 18 Mart 2023 Cumartesi 3:18 pm - Güncelleme: 18 Mart 2023 Cumartesi 3:18 pm

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan nüfus yoğunluklarını kıyaslayarak yaptığı yorumda “İzmir ile İstanbul’da daha etkili olacaktır” dedi. Ercan, depremlerin özel sektöre, 21 milyar dolar devlete de 83 milyar dolar yük vereceğini belirtti.

Türkiye’yi yasa boğan 7,7 ve 7,6’lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra yurttaşların yaşadıkları kentlerin ilişkin zeminlerine ilişkin tedirginleri artarken diri fayın olup olmadığını da merak ediyorlar.

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “Deprem bölgesinin km2 başına nüfus yoğunluğu 140 kişi, İzmir’de 370, İstanbul’da 3050 kişi. Birim deprem İzmir ile İstanbul’da daha etkili olacaktır.” görüşünü dile getirdi.

Ercan ayrıca son günlerde artan artçı sarsıntılar için “Göksun, Kozan arasında iki gündür M4,1-M4,6 arasında küçük artçı depremlerin sürmesi o bölgede halen gerginlik olduğunun belirtisidir. Sönmesini bekliyorum.” dedi.

Ahmet Ercan deprem beklemediği illeri açıkladı!

Ercan açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:

”Kahramanmaraş Depremi, özel sektörün üzerinde 21 milyar dolar, devlete de 83 milyar dolar ağırlık verecek.”

‘Deprem Bölgesinin milli gelirden payı %5, sanayinin payı %8,5, tarımdaki payı %7.”

”Dünyada servetin %50 si inşaatta, Türkiye’de ise %80’i.”

”Deprem bölgesinde ihale edilen bir konutun çıkışı 1 milyon 600 bin TL. Toplam yapım için gerekli yatırım 105 milyar dolar.”

” Deprem, ek kurumsal vergisini %2,5-3 arttıracaktır.”

”Deprem bölgesinin km2 başına nüfus yoğunluğu 140 kişi, İzmir’de 370, İstanbul’da 3050 kişi. Birim deprem İzmir ile Istanbul’da daha etkili olacaktır.”

“EKSİKLİĞİ GİDERİYOR”

Ahmet Ercan, Sismoloji Profesörü Eşref Yalçınkaya’nın paylaştığı “Kuzeydoğu kesiminde iki depremin etkileşimi oldukça dikkat çekici. Çok küçük bir alan içinde sıkışma, genleşme ve rotasyon alanlarına işaret ediyor. Elbette kanıtlanmaya ihtiyaç var. Fakat Celal Şengör hocanın yırtılma modelindeki eksikliği gideriyor.” mesajını da paylaştı.