Ahmet Davutoğlu: Netanyahu gerilimi tırmandırarak iktidarını korumayı amaçlıyor

Yayın tarihi: 14 Nisan 2024 Pazar 2:40 am - Güncelleme: 14 Nisan 2024 Pazar 4:28 am

Haber: Özlem Aktürk

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu İran’ın ve İsrail‘e saldırısını TELE1’de yorumladı. Davutoğlu, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının üzerini örtmek için gerilimi tırmandırdığını söyledi.

İran, Şam’da bulunan temsilciliklerine vuruna İsrail’e İHA’larla saldırdı. İran’ın İHA saldırının ardından bölgede hava sahası kapatılırken İsrail savaş konseyi toplandı.

Yaşanan gerilimi TELE1’de yorumlayan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’in Gazze’de aylardır süren saldırılarının üzerini örtmek için böyle bir hamle yaptığını belirterek, “Bu mesele İran ve İsrail arasındaki çatışmadan başlamadı. Gazze’de 7 aydır süren soykırım meselesinde İsrail’in Şam’da İran temsilciliklerine saldırmasıyla başladı. İsrail 7 aydır sürdürdüğü Gazze  soykırımının üstünü örtmek için krizi tırmandırarak meselenin İran ve İsrail arasında bir mesele olduğunun mesajını vermeye çalışıyor. Süren soykırım suçluluk duygusunu kamuoyunda en önemlisi Amerikan kamuoyunda aslında biz İran’a karşı savaşıyoruz Gazze’de İran uzantıları var şeklinde bir meşruiyet zemini oluşturmaya çalışıyor” dedi.

İran, İsrail’e İHA saldırısı başlattı, Hizbullah Demir Kubbe’yi vurdu

“NETANYAHU GERİLİMİ TIRMANDIRARAK İKTİDARINI KORUMAYA ÇALIŞIYOR”

Davutoğlu, İsrail’in izlediği yolun tehlikeli olduğunu belirterek, “Bu yolla İsrail Gazze’deki soykırımının üzerini örterken bölgesel savaşı da ateşliyor. İran’ın misilleme hakkı doğuyor burada. Yurt dışındaki temsilciliklere yapılan savaş ilanı muamelesi görür. Türkiye olarak bu geceden itibaren alınması gereken bazı tedbirler var. Her şeyden önce bu gerilim ümit ederiz ki tırmanmaz. Ama çok yüksek Netanyahu bu gerilimi tırmandırarak iktidarını korumaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin sürece müdahale etmesinin gerektiğini belirten Davutoğlu, “Erdoğan doğrudan Biden’ı aramalı. Gazze’de derhal ateşkes yapılmasının gerektiğini söylemeli. Gazze’de ateşkes olmadan bölgede her an başka savaş çıkabilir. Yemen patlama noktası. Lübnan patlama noktası, Golan patlama noktası. Türkiye tek NATO ülkesi olma konumunu da kullanarak ABD’ye şu mesajlar verilmeli Ateşkes ve Türkiye’deki Amerikan üsleri asla taraf olarak kullanılamaz… NATO’nun görev alanı değil. NATO’nun her hangi bir imkanı bölgedeki savaş için kullanılmamalı.  Türkiye hiçbir şekilde İsrail’in doğrudan ya da dolaylı destekçisi konumuna gelmemeli” dedi.

“TAM ANLAMIYLA AMBARGO UYGULANMALI”

Türkiye ve İsrail arasındaki ticaret ağının tamamen kesilmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, ” Bu gece Türkiye İsrail’e hava sahasını kapatmalı. Bu tedbir daha önce alınsaydı İsrail’e net bir mesaj gidecekti. Son alınan 54 maddelik kısıtlama devede kulak gibidir. Türkiye bu kararı alarak 7 aydır  gayri meşru bir ticareti ve soykırıma destek ticaretini sürdürmüş olduğunu açıkladı. Tam anlamıyla bir ambargo ve hava sahasını durdurmak gerekli” dedi.

“ABD’Yİ İKNA EDECEK ÜLKE TÜRKİYE”

Davutoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Bu mesele İran İsrail savaşına dönerse Gazze’deki soykırımın üstü örtülmeye çalışılır”

“İranlıların İsrail’den yeni bir saldırı gelmediği sürece devam edeceklerini düşünmüyorum. Onlar da bu meselenin Gazze’deki soykırımının üstünü örtecek şekilde kullanılacağını anlarlar diye düşünüyorum. Burada karar vermesi gereken ABD. ABD eğer popülist bir politikayla  İran’a dönük ya da kendisi müdahil olursa bölgede büyük krizler çıkar. Ama yok İsrail’e yeter artık bu soykırımı bitir derse  sükûnet olur. ABD’yi bu konuda ikna edecek ülke de Türkiye.”

 

 

Kaynak: TELE1