Ahmet Davutoğlu yeni parti için yol haritası çizdi… İşte yaz planı

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2019 Cuma 9:28 am - Güncelleme: 31 Mayıs 2019 Cuma 9:28 am

Yeni parti kuracağı iddia edilen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu kararını yaz boyunca ülke genelinde yapacağı istişare toplantılarının ardından verecek.

Ahmet Davutoğlu’na yakın bir siyasetçi yeni parti çalışmaları için, “İnsanımızın nabzını tutup bize nasıl bir yol haritası sunacaklar, ne önerecekler ona bakacağız. Tepeden inmeci bir siyaset yerine tabandan tavana doğru bir siyaset anlayışı ile hareket etmeyi düşünüyoruz” dedi.

31 Mart seçimlerinin ardından “manifesto” olarak nitelendirilen 15 sayfalık bir açıklama yayınlayan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bundan sonra izleyeceği yol haritası merak konusu oldu.

AKP’li kaynaklar da ‘Ekrem İmamoğlu önde’ dedi! İşte İstanbul’daki puan farkı

Davutoğlu, yeni yönetim modeli ve yargı sistemine dair çok sayıda eleştiride bulunduğu açıklamanın ardından sırasıyla Konya, Ankara ve Diyarbakır’da iftar yemeklerine katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, Ahmet Davutoğlu’na yakın bir siyasetçi Ankara’daki iftara 50 kadar eski milletvekili ve iki eski bakanın katıldığını ayrıca çok sayıda bürokrat ve sivil toplum örgütünden temsilcinin katıldığını anlattı. Diyarbakır’daki iftara da aralarında Elazığ, Malatya, Muş, Bingöl’ün bulunduğu 10 kadar çevre ilden katılım oldu. Davutoğlu 2 Haziran’da da memleketi Konya’da olacak. Burada iftar ve sahur programlarına katılacak olan Davutoğlu’nun yine bir konuşma yapması bekleniyor.

YAZ BOYUNCA İSTİŞARE YAPILACAK

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu’nun çalışmaları bayramdan sonra da yaz boyunca devam edecek. Davutoğlu ve beraberindeki siyasetçiler Türkiye’nin farklı illerine ziyaretler gerçekleştirecek. Gidilen illerde istişareler yapılacak. Bu süreçte sözüne önem verilen, değerlendirmeleri önemsenen kanaat önderleriyle de görüşmeler olacak.

‘BEŞ KAVRAM’ TARTIŞILACAK

Birebir görüşmelerde ve planlanan istişare toplantılarında Türkiye’nin durumu masaya yatırılacak. Kimlik siyaseti ya da ideoloji üzerine kurulu bir siyaset yerine demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, eğitimde fırsat eşitliği ve gelir dağılımında adalet olmak üzere siyasetin ve söylemlerin inşa edilmesi gerektiği belirtilen beş kavram üzerinde durulacak. “Türkiye’nin yeni inşasının da bu konularda atılacak adımlarla mümkün olacağı” ifade edilecek.

HALK NASIL BİR YOL HARİTASI ÇİZECEK?

Davutoğlu ile birlikte hareket eden bir siyasetçi kafalarında bir yol haritası bulunduğunu ancak ‘şu ya da bu olacak’ demenin doğru olmadığını söyledi. Yaz boyunca Türkiye’nin dört bir tarafında temaslarla halkın nabzını tutacaklarını anlatan siyasetçi, “Türkiye’nin demokrasi içinde kalması gerektiğine, hukukun üstünlüğünün hakim kılınması gerektiğine vurgular yapıyoruz. Attığımız her adımda bunları ifade edeceğiz. Bu konularla ilgili bir yandan halkın nabzını tutarken diğer yandan da görüştüğümüz insanlar bize nasıl bir yol haritası çizecek buna bakacağız. Bizim ne diyeceğimiz kadar insanımızın ne önerdiği, nasıl bir yol haritası çizeceği de önemli. Onları dinlememiz gerek. Tepeden inmeci bir siyaset yerine tabandan tavana doğru bir siyaset anlayışı ile hareket etmeyi düşünüyoruz. Bu doğrultuda da bir tutum alınacaktır” dedi.