Ahmet Can Buğday’ın kaleminden ‘Karikatürlerle Özel Güvenlik’

Yayın tarihi: 25 Ağustos 2020 Salı 4:20 pm - Güncelleme: 25 Ağustos 2020 Salı 4:21 pm

İBB İstanbul Güvenlik A.Ş Genel Müdürü Ahmet Can Buğday’ın “Karikatürlerle Özel Güvenlik” adlı kitabı Tara Kitap’tan yayınlandı. Kitapta, 95 bin noktada aktif olarak çalışan, sayıları 320 bini bulan özel güvenlik görevlileri ile ilgili önemli bilgilere karikatürler eşliğinde yer veriliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Güvenlik A.Ş (İSTGÜVEN) Genel Müdürü Ahmet Can Buğday’ın “Karikatürlerle Özel Güvenlik” adlı kitabı yayına girdi.

95 bin noktada aktif olarak çalışan 320 bin özel güvenlik görevlisinin bulunduğu Türkiye’de, toplumun tüm kesimleri özel güvenlik görevlileri ile sürekli iletişim halinde… Peki,” özel güvenlik görevlileri” hangi koşullarda çalışıyorlar? Nasıl bir eğitimden geçmektedirler? Görev ve yetkileri nelerdir? Hangi durumlarda silah kullanabilirler? Mesleki yeterlilikleri ne düzeydedir? Daha da çoğaltabileceğimiz benzer sorular “Karikatürlerle Özel Güvenlik” adlı kitapta yanıt buluyor.

KARİKATÜRLERLE ANLATTI

Kitapta, 95 bin noktada aktif olarak çalışan, sayıları 320 bini bulan özel güvenlik görevlileri ile ilgili önemli bilgilere karikatürler eşliğinde yer veriliyor.

Güvenlik sektörünün hemen hemen her aşamasında görev yapmış olan Ahmet Can Buğday’ın tümü kendi gözlemlerinden oluşan çarpıcı, komik, abartılı olayları çizer Sinan Kılıç, karikatür haline getirmiş. Özel güvenlik görevlileri ile ilgili önemli bilgilere eğlenceli sayfalar eşlik ederken günlük yaşamımızda hepimizin karşılaştığı iletişim kazalarına mizahi bir dille vurgu yapılıyor.
Kitabın ortasındaki ‘kelime bulutu’nda yer alan 70 kelime ise 5 bin 900 özel güvenlik görevlisinin katıldığı anket sonucunda belirlenmiş.

Ahmet Can Buğday, kitabı bu tarzda hazırlamasını şöyle anlatıyor:

“Uzun yıllardır görev yaptığım güvenlik sektörüyle ilgili birçok kitap okudum. Özellikle özel güvenlik ile ilgili yazılan kitapların genel olarak kanun maddelerinden oluştuğunu ve okunabilirliklerinin düşük olduğunu hissettim. Bu nedenle daha önce yapılmamış hem özel güvenlik görevlilerinin hem de vatandaşlarımızın ilgisini çekebilecek tarzda bir yayın literatüre kazandırmak istedim. “

Amacının, özel güvenlik görevlilerini karikatürüze etmek olmadını vurgulayan Buğday, bilgilendirirken eğlendiren, eğlendirirken düşündüren ve özel güvenlik görevlileri ile vatandaşların birbirlerine karşı empati yapmasını sağlamayı hedeflediğini belirtiyor.

Kitapta yer alan bilgelere göre özel güvenlik hizmetleri sektörü, 2014 yılından 2019 yılına kadar dünya genelinde yüzde 40 büyüyerek yaklaşık 135 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış.

Türkiye’de ise 2008- 2015 yılları arasında yüzde 60, son 5 yılda ise yüzde 37’lik büyüme ile 320 bin kişiyi istihdam eden bir sektör haline gelmiş. Türkiye’de özel güvenlik personeli olabilmek için gerekli sertifikayı almaya hak kazanan kişi sayısı ise 1.5 milyon.