Ahmet Akın: Enerji faturası yüzde 80 arttı peki asgari ücret?

Yayın tarihi: 9 Aralık 2020 Çarşamba 2:41 pm - Güncelleme: 9 Aralık 2020 Çarşamba 2:43 pm

CHP’li Akın: Sarayın iki aylık harcaması ile vatandaşın elektrik ve doğal gaz faturaları ödenebilirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrik ve doğal gaz faturalarına gelen zamlara tepki gösterdi. Akın, “Eylül sonu itibariyle 9 ayda, elektrik ve doğal gazdan oluşan, vatandaşın ödeyemediği rakam minimumda, 591 milyon 692 bin liradır. Sarayın günlük harcaması Sayıştay’ın 2019 raporuna göre 10 milyon lira. Yani sarayın sadece iki aylık 600 milyon liralık harcaması ile vatandaşın elektrik ve doğal gaz faturaları rahatlıkla ödenebilirdi” dedi.

HANGİ MEMUR VE İŞÇİ YÜZDE 70 – 80 ZAM ALDI
Son üç yılda elektrik ve doğal gazda zam furyası yaşadık, bunca ekonomik buhran içerisinde yaşamaya da devam ediyoruz, buhran içerisindeyiz ve ekim ayında milletimizin sırtına elektrikte yüzde 5,7 zam yüklendi. Bakın dört kişilik bir ailenin aylık kullandığı elektrik 230 kwh olarak kabul edilir. 2017 yılında 230 kwh için 101 TL ödeyen vatandaşımız, bugün aynı elektriğe 172 TL ödüyor! Yani yüzde 70 fazla ödüyor; Soru şu; hangi memur, hangi işçi, hangi asgari ücretli, hangi emekli bu zaman içerisinde yüzde 70 zam aldı. Peki doğal gaz. 2017 de dört kişilik bir ailenin harcadığı ortalama 125 metreküp doğal gaza yaklaşık 140 TL ödüyordu, bugün aynı miktar doğal gaza 250 TL ödüyor. Vatandaşın üç yılda doğal gaz faturası yüzde 80 arttı. Yine soru şu; hangi memurun, asgari ücretlinin, emeklinin, çalışanın maaşı yüzde 80 arttı.

DESTEKLER YARAYA MERHEM OLMUYOR
Yürütülen enerji politikaları, en temel insanlık hakkı olan enerji hakkını vatandaş lehine değil yandaşın karlılığına çalıştıran plansız, programsız politikalarla yükü milletin sırtına bindirerek bedelini vatandaşa ödeten politikalardır ve asla sürdürülebilir değildir. Ekonomik bir buhran içerisindeyiz, saraylardan anlaşılmasa da bunu tüm halkımız iliklerine kadar hissediyor, yaşıyor ve isyan ediyor. Bu milletin üzerinden milyarlarca dolarlık kazançlar elde edenler ve onlara her türlü yandaşlığı gösterenler bırakın vatandaşın yanında olmayı, devletin sıcaklığını hissettirmeyi, bu iktidardan faturalarına ya hiç destek almıyor ya da aldıkları destek hiçbir yaraya merhem olmuyor.

ELEKTRİKTE 2 MİLYON 557 BİN KESİLME
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verdiği bilgilerden yaptığımız hesaplamalara göre koronavirüs ile mücadele dönemi öncesi 1 milyon 199 Bin 865 abonenin elektriği, 455 bin 362 abonenin doğal gazı borcundan dolayı kesilmiştir. 1 Temmuz’da başlayan ‘’Enerjide Normalleşme’’ süreci sonrası verilere baktığımızda ‘’Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Eylül 2020 sonu itibariyle şu açıklamalarda bulunuyor: Elektrikte; 2 milyon 557 bin 429 fatura, doğal gazda; 592 bin 523 fatura ödenmediğinden kesilmiştir. Bakanlığa soruyoruz bu faturalar hangi tüketici kesimlerine ait? Cevap yok! Saklıyor.

KOLAYLIK SAĞLANMALI
Bu dönemde herkes elini taşın altına koymalıdır, dönem kazançları, karlılıkları maksimize etmek zamanı değildir, zaman vatandaşa yalan söylemeden şeffaf olarak birlik ve beraberlik içerisinde salgınla mücadele etme zamanıdır. İşte şimdi güçlü olan devlet vatandaşının yanında olmalıdır. Devletin yanlış politikaları ile milyarlarca dolarlık karlarla özelleştirilen ve neredeyse kamunun payının kalmadığı şekliyle tamamen özel sektöre teslim edilen karlılıklarına kar katan enerji şirketleri müşteri olarak gördükleri vatandaşlarımıza en azından bu dönemde göz boyamayan, göstermelik olmayan çok ciddi kolaylıklar sağlamalıdır.