İran’da başörtü takmayı reddeden kadın ölü bulundu

Yayın tarihi: 16 Eylül 2022 Cuma 9:58 pm - Güncelleme: 16 Eylül 2022 Cuma 10:04 pm

İran’da başörtü dayatmasını kabul etmeyen 22 yaşındaki Mahsa Amini, ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındı. Amini, gözaltı sırasında yaşamını yitirirken polis ölümün ‘kalp rahatsızlığı’ ile ilgili olduğunu öne sürdü.

İran İslam Cumhuriyeti’nde ahlak polisleri tarafından, 13 Eylül’de gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini, gözaltındayken “kalp rahatsızlığı” yaşadığı gerekçesiyle hastaneye kaldırıldı. Resmi kaynaklar tarafından başörtüsü dayatmasını kabul etmediği ve bu konuda “eğitilmek” için gözaltına alındığı söylenen Mahsa Amini, hastanede hayatını kaybetti.

AİLESİ: RAHATSIZLIĞI YOKTU

IranWire haber sitesinin haberine göre, Amini’nin gözaltı sırasında yanında olan erkek kardeşi Kiarash Amini kız kardeşiyle birlikte otoyol kenarındayken ahlak polisi aracı yanlarında durdu ve Mahsa Amini’yi gözaltına aldı. Ona, kız kardeşinin bir saatlik “eğitimden” sonra salıverileceği söylendi.

Amini’nin ailesi, kızlarının sağlıklı bir kadın olduğunu ve aniden kalp sorunu yaşamasına sebep olacak hiçbir hastalığının bulunmadığını söyledi.

İŞKENCE İDDİASI

Sosyal medyada Amini’nin ahlak polisi tarafından dövüldüğü ve işkenceye maruz kaldığı, bu nedenle komaya girdiği yazıldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Amini’nin komaya girmesinin ardından İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi’ye resmi soruşturma emri vermişti.

İran’da otobüsteki kadınların başörtü kavgası