Afrika’nın ihtiyacı: Afrika Su Kuyusu

Yayın tarihi: 27 Eylül 2021 Pazartesi 12:43 pm - Güncelleme: 28 Eylül 2021 Salı 12:48 pm

Afrika’da temiz su kıtlığı mücadele edilen en büyük problemlerden biridir. Bu problemle mücadelede ise su kuyuları çok önemli bir rol oynuyor. Su kuyularının nasıl açıldığı,  yerel halk için ne denli önemli olduğu gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamından edinebilirsiniz.

Su kuyuları, su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayan kişilere içme suyu temin etmek amacıyla açılıyor. Kuyular, bölgelerde yaşayan kişilere yardım etmek isteyen kişiler ya da yardım dernekleri tarafından açılıyor. İyilik Denizi Derneği aracılığıyla su kuyusu bağışı yapabilir ve açtırdığınız kuyuları takip edebilirsiniz.

Afrika’da Su Kıtlığı

Dünya üzerinde her 10 kişiden birinin suya erişimi bulunmuyor. Özellikle Afrika’da susuzluk çok büyük bir sorun ve bu sorun canlı yaşamını direkt olarak tehdit etmektedir. Nüfus yoğunluğunun ve nüfus yoğunluğuna bağlı olarak kuraklığın ve kirliliğin yüksek olduğu bölgelerde suya ulaşmak neredeyse imkânsız haldedir.

Afrika’da su kıtlığı çok uzun yıllardır karşı karşıya olunan ve mücadele edilen bir sorundur. Bölgede nüfus yoğunluğunun çok yüksek olması, ekonomik olarak gelişmemiş ülkeler ve kuraklık su sorununu yaratmıştır. Yüksek nüfus, kirliliği beraberinde getirmiş ve ulaşılabilir su kaynakları bulaşıcı hastalıklara sebep olur hale gelmiştir.

Afrika’nın yer altı suları, yerin üzerinde bulunan su kaynaklarından 100 kat daha fazladır. Su kuyuları da temel olarak temiz ve içilebilir suların yerin üzerine çıkarılmasını sağlar. Fakat Afrika ülkeleri genel itibariyle yoksul ülkeler olduğu için, maliyetleri yüksek olabilen su kuyularını kendi imkânlarıyla açtıramamaktadır.

Afrika Su Kuyusu

Afrika’da açlık ve susuzluk, erken yaşta ölümlere, bulaşıcı hastalıklara, sağlıksız bir topluma sebep olmaktadır. Bu sorunların arasında insan sağlığı için en büyük tehlikeyi oluşturan susuzluktur. İçilebilir su ihtiyacı yüzeydeki su kaynaklarıyla karşılanamadığı için, su kuyularıyla yeraltı sularının kullanımı amaçlanmaktadır.

Afrika kıtasında yaşayan 300 milyondan fazla kişi, su kıtlığı çekiyor ve su kaynaklarına ulaşabilmek için kilometrelerce yol yürüyor. Bu yolun sonunda ise kişileri bekleyen su çoğunlukla kirli ve sağlıksız. Su kuyuları bu sebeple kişilerin içilebilir ve temiz su ihtiyacını karşılama noktasında hayati bir önem taşıyor.

Su kuyuları, yardım kuruluşları ya da yardımseverlerin seferberliğiyle açtırılmaktadır. Afrika su kuyusu açmaya elverişli her alanda kuyu açılabilmekte, kuyuların maliyeti de yardımseverler tarafından karşılanmaktadır. İyilik Denizi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de bu kuruluşlardan biridir.

Su Kuyusu Nasıl Açılır?

Su kuyusu açım işlemi, maliyetli ve uzmanlık gerektiren bir işlemdir. Bu sebeple susuzlukla mücadele eden fakir ve niteliksiz nüfuslu Afrika ülkelerinin kendi kendilerine bu kuyuları açmaları ya da açtırmaları güçtür. Bu noktada dünyanın çeşitli yerlerinden dayanışma ve yardımlaşma örgütleri bağış toplamakta ve su kuyularını açtırmaktadır. Su kuyularının açılması için teknik olarak izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

·         Su kuyusu açılmadan önce, kuyu açılması düşünülen alanda uzmanlar tarafından bir zemin etüdü yapılır.
·         Bölgenin su kuyusu için uygun olduğu tespit edilirse gerekli ekipman ve personel temin edilir.
·         Gereken ekipmanlarla zeminde dikey bir delik açılır.
·         Su bulunana kadar delme işlemine devam edilir.
·         Su bulunduğu noktada delme işlemi bitirilir ve kuyu tamamlanır.

Su Kuyusu Açılabilen Ülkeler

Afrika’daki pek çok ülkede doğal yaşam nedir sorusunun cevabını bulmak mümkündür. Afrika kıtası genel olarak yüksek nüfuslu, ekonomik ve sosyal olarak gelişmemiş, kuraklık sorunu ile mücadele eden ülkelerden oluşmaktadır. Bu ülkelerin pek çoğu da susuzluk ve açlık sorunu ile karşı karşıyadır.
Afrika kıtasında bulunan ve su kıtlığı yaşayan tüm ülkeler için su kuyusu açmak ya da açtırmak mümkündür. Gerekli zemin etüdü yapıldıktan ve bölgenin su kuyusu açmaya müsait olduğu tespit edildikten sonra her türlü bölgede su kuyusu açılabilir.  Su kuyusu bağışı için bölge ve ülke seçimi bağışçıya bağlıdır.

Su Kuyusu Bağışı

Su kuyusu bağışı, o dönemde su ihtiyacı bulunan ülkeler için mümkün olmaktadır. Talep eden, Afrika’daki susuzluk sorununun çözümüne katkıda bulunmak isteyen herkes bağış yapabilir. İyilik Denizi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de su kuyusu bağışı alan ve Afrika’nın çeşitli bölgelerinde su kuyusu açan derneklerden biridir.
Su kuyusu açtırmak hem pek çok insanın hayat kalitesini yükseltmek anlamına gelir, hem de bağışçılar kuyulara ismini vererek isimlerinin yaşatılmasını sağlayabilir. Herkes için yaşanılabilir bir dünyanın mümkün olabilmesi için, Afrika’daki insanların su sorununun çözülmesi elzemdir.