Afrikalı çalışanlar Facebook ile davalık oldu

Yayın tarihi: 14 Mayıs 2022 Cumartesi 3:00 pm - Güncelleme: 14 Mayıs 2022 Cumartesi 1:49 pm

Facebook’un ana şirketi Meta, eski içerik moderatörlerinden biri tarafından açılan başka bir davayla karşı karşıya. The Washington Post’un haberine göre dava, şirketi ve San Francisco’daki taşeron firma Sama’yı Afrikalı çalışanları Kenya’da sömürücü ve güvensiz çalışma koşullarında çalışmaya zorlamakla suçlayan Daniel Motaung isimli bir kişi tarafından açıldı.

Dava, Sama’nın yanıltıcı iş ilanlarıyla Kenya, Güney Afrika, Etiyopya, Somali ve Uganda da dahil olmak üzere bölgedeki yoksul insanları hedef aldığını iddia ediyor. Bu kişilere Facebook moderatörü olarak çalışacakları ve bu işin bir parçası olarak rahatsız edici içerikleri görmeleri gerektiğinin söylenmediği belirtiliyor.

Motaung, izlediği ilk videoda birinin kafasının kesildiğini gördüğünü ve işçilerin sendikalaşma çabalarına öncülük etmeye çalıştığı için altı ay sonra işten kovulduğunu söyledi.

 

Motaung’un çalıştığı ofisin çalışma koşullarını inceleyen bir Time raporu ise birçok çalışanın işleri nedeniyle zihinsel travma yaşadığını ortaya koyuyor. Kendisini Nairobi gibi yerlerde insanlara “onurlu dijital çalışma” sağlayan “etik bir yapay zeka” şirketi olarak konumlandıran Sama‘nın yerinde çalışan bölgesel danışmanları var. Bununla birlikte, işçiler genellikle bu danışmanlara güvenmiyorlar ve Sama‘nın, danışmanların işçilerin gün boyunca sağlık molaları vermesine izin verme tavsiyesini reddettiği bildiriliyor.

facebook

 

Motaung davada işinin travmatik olduğunu ve şimdilerde ölüm korkusu yaşadığını söyledi: “Kenya’ya gittim çünkü hayatımı değiştirmek istedim. Ailemin hayatını değiştirmek istedim. Farklı bir insan, mahvolmuş bir insan olarak çıktım” dedi. Davada ayrıca Motaung‘a bir ifşa etmeme anlaşması imzalaması için baskı yapıldığı ve kendisine vaat edilenden daha az – 40.000 Kenya şilini veya yaklaşık 350 dolar- ödendiği de belirtildi. Time tarafından hazırlanan raporda, çalışanların düşük ücret ve çalışma koşulları nedeniyle kitleler halinde işten ayrıldığı söyledi.

 

Travmatik videolar izlemek zorunda kalan ve kötü koşullarda çalışan Facebook moderatörlerinin üzücü hikayeleri yeni değil ve haberleri ABD dahil dünyanın her yerinden geliyor. Aslında şirket, ABD içerik moderatörlerine 2020’de 52 milyon dolarlık bir toplu davanın bir kısmını ödemeyi kabul etmişti. İşleriyle ilgili psikolojik rahatsızlık teşhisi konanlara 50.000 dolara kadar ödeme yapıldı.

Xiaomi Mi TV Stick 4K ile televizyonunuzu güncel bir akıllı TV’ye çevirin