Afrika üzerinden yurda giriş yapan sıcak hava dalgası yurdun çoğu noktasında etkisini sürdürürken uzmanlar, güneşe uzun süre maruz kalmamaları konusunda vatandaşları uyarıyor. Sıcak çarpmasında genellikle yüksek ateş, kuru ve kızarık cilt, kalp atım hızında artış, baş dönmesi, baş ağrısı görülebiliyor. İşte sıcak yaz günlerinde dikkat edilmesi gerekenler…

Türkiye, Afrika üzerinden yurda giriş yapan sıcak hava dalgasının etkisinde. Yurdun çoğu noktasında hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, uzmanlar vatandaşları dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.

“ÖLÜMCÜL OLABİLİR”

Öte yandan Dahiliye Uzmanı Dr. Pelin Köprücü Arslan, geçen yıl sıcak çarpması nedeniyle 60 bine yakın kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Sıcak çarpması ölümcül de oluyor, olmasa dahi daha sonrasında kalıcı organ hasarı bırakabiliyor. Onun için ne kadar erken müdahale edilirse bizim için o kadar iyi” ifadelerini kullandı.

SICAK YAZ GÜNLERİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uzmanlar; güneş çarpmasının kalp, tansiyon, şeker gibi kronik hastalığı olan yurttaşlar için kritik sonuçlara yol açabileceğini belirtirken, dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralıyorlar:

*Günlük 2,5 ila 3 litre su tüketilmeli.

*Güneş ışınının dik ve ultraviyolenin en fazla olduğu saatler olan 10.00-16.00 saatleri arasında özellikle çocuk ve kronik hastalığı olanlar dışarı çıkmamalı.

*Dışarı çıkmaya mecbur kalan yurttaşlar; şapka, güneş gözlüğü, yüksek koruyucu güneş kremi sürdükten sonra kısa süreli ve gölgelik yerlerde bulunmalı.

*Sıcak havalarda vatandaşlar, sık sık sıvı besin tüketmeli ve güneşin az olduğu yerlerde yürümeli.

*Spor sabah serinliğinde ya da akşam serinliğinde yapılmalı.

*Özellikle kronik hastalıkları olan şeker hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları ve kronik kalp hastalıkları olan hastalar 10.00 ila 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalı.

Kavurucu sıcaklara 1 günlük yağmur molası! İşte il il hava durumu