Afganistan’da Taliban’ın son yasası: Kadının sesi evden başka yerde çıkmayacak
Yayın tarihi: 5 Eylül 2024 Perşembe 11:29 am - Güncelleme: 5 Eylül 2024 Perşembe 11:53 amHaber: Oğuzhan Poyrazoğlu
Afganistan’da Taliban yönetimi, kadınların toplum içinde duyulacak sesle konuşmasını da içeren bir dizi yasağı daha onayladı. Kanun kapsamında kadınların özgürlüklerine büyük oranda yasak geldi. Söz konusu yasaklar Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği günden beri uygulanıyor olsa da ilk defa resmi kanun olarak ilan edildi ve ülkedeki kadınların son umudu da söndü.
Yasanın uygulamasını denetleyecek olan resmi adı Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı olan kurum, ülkedeki hiç kimsenin bu yasalardan muaf olmadığını vurguladı.
Söz konusu kanuna göre, altıncı sınıftan sonra eğitim yok. Çoğu işyerinde istihdam yok ve parklar, spor salonları ve güzellik salonları gibi kamusal alanlara erişim yok. Erkek bir akraba eşliğinde olmadan uzun mesafeli seyahat yok. Baştan ayağa örtülü değilse evden ayrılma yok.
Taliban’ın yönettiği Afganistan’a giden gezgin kadın şiddet gördü, taciz edildi
114 SAYFALIK MANİFESTO: SOKAKTA KADININ SESİNİN DUYULMASI YASAKLANDI
Geçtiğimiz ayın sonlarında yayınlanan ve Taliban hükümetinin kadın haklarını kısıtlayan tüm kararnamelerini düzenleyen 114 sayfalık bir bildirgeye göre, Afganistan’da artık bir kadının evin dışında sesinin duyulması yasaklandı.
Yasakların büyük çoğunluğu Taliban’ın iktidarda olduğu üç yılın çoğunda yürürlükteydi ve Afgan kadınlarını yavaş yavaş kamusal hayattan uzaklaştırıyordu. Ancak yasakların kanunlaşması kadınların hayallerini tamamen sona erdirdi.
“YİNE O KARANLIK ZAMANLARI YAŞIYORUZ”
New York Times’ta yer alan habere göre, Kuzey Afganistan’daki Baghlan Eyaletinde yaşayan 23 yaşındaki Musarat Faramarz, hareketin 1996’dan 2001’e kadar süren yönetimine atıfta bulunarak, “Taliban’ın ilk dönemine, kadınların evden çıkma hakkının olmadığı döneme geri dönüyoruz” dedi. “Taliban’ın değiştiğini düşünüyordum, ancak yine o karanlık zamanları yaşıyoruz.”
AHLAK VE İFFET POLİSİNİ CESARETLENDİRECEK
Yönetmeliğin yayımlanması, ahlak ve iffet polisi olarak adlandırılan, beyaz cübbeler giyen ve ülkenin ahlak yasalarının gözetilmesini sağlamak için sokak köşelerinde görevli hükümet yetkililerini cesaretlendirerek daha sert müdahalelerde bulunacağı yönündeki korkuları artırdı.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’DEN BÜYÜK TEPKİ
Ancak düzenlemeler insan hakları grupları ve Afganistan’daki Birleşmiş Milletler misyonundan yaygın eleştiriler aldı. Misyonun başkanı Roza Otunbayeva, bunları “Afganistan’ın geleceği için sıkıntılı bir vizyon” olarak nitelendirdi ve kadın haklarına yönelik “zaten tahammül edilemez kısıtlamaları” daha da uzattı.
Kaynak: HABER MERKEZİ