Afganistan’da lise eğitimi kız öğrenciler olmadan başlayacak!

Yayın tarihi: 19 Eylül 2021 Pazar 9:41 am - Güncelleme: 19 Eylül 2021 Pazar 9:41 am

Taliban’ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan’da gelecek hafta eğitim başlayacak. Taliban, kız öğrencilere eğitimi yasaklayarak yalnızca erkek öğrencilerin ders başı yapabileceğini açıkladı.

Taliban, yönetimi ele geçirmelerinden bu yana başta kadınlar olmak üzere birçok yurttaşın özgürlüğünü kısıtlıyor. Kadınları yalnızca yolda yürümelerini gerekçe göstererek kırbaçlayan Taliban son olarak bir zamanlar Kadın İşleri Bakanlığı’nın bulunduğu binada “ahlaksızlığın önlenmesi ve erdemin yayılması” için bir bakanlık kurdu.

Gelecek hafta eğitimin başlayacağı Afganistan’da Taliban, liselere yalnızca erkek öğrencilerin ve erkek öğretmenlerin döneceğini bildirdi. Bir aydır kapalı liselerde erkek öğrenciler için derslerin bir hafta sonra devam edeceği belirtildi.

KADINLAR EĞİTİM ALAMAYACAK

Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinden bu yana evde mahsur kalan kız öğrencilerle kadın öğretmenlerin durumuna ilişkin açıklama yapılmadı. Taliban hafta başında kadınların üniversitelerde okumalarına izin verileceğini bildirmişti. Ancak derslere erkeklerle birlikte katılamayacaklarını ve yeni bir kıyafet yönetmeliği ile karşı karşıya kalacaklarını duyurmuştu. Kızların liseye gitmesinin yasaklanması daha ileri eğitime devam edemeyecekleri anlamına da geliyor. Yakın zamanda açıklanan başka bir karar Taliban hükümetinin kadınlara yönelik kısıtlamaları sıkılaştırdığını gözler önüne serdi.

Taliban Sözcüsü: Cumhurbaşkanı Erdoğan ilişkilerimizi daha da geliştirebilir

Taliban sonrası evden çıkamayan Uzra Hussaini’den çağrı