Afganistan’da kadınlar Taliban’a karşı sokağa çıktı

Yayın tarihi: 14 Ağustos 2022 Pazar 1:43 pm - Güncelleme: 14 Ağustos 2022 Pazar 2:37 pm

Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden yaklaşık bir yıl sonra Afganistan’ın başkenti Kabil’de kadınlar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş şiddet kullanılarak dağıtıldı.

Yaklaşık 40 Afgan kadın hakları talep ederek başkentte yürüdükten sonra Taliban, yürüyüşü havaya ateş açarak dağıttı. Kadınların protesto yürüyüşü, Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden neredeyse bir yıl sonra gerçekleşti.

Protestocular, Taliban’ın 2021’de Kabil’i ele geçirdiği güne atıfta bulunan “15 Ağustos kara bir gün” yazılı bir pankart taşıyarak “ekmek, çalışma ve özgürlük” taleplerini dile getirdi.

Protesto dağıtıldıktan sonra, bazı kadınlar yakındaki dükkanlara sığınmaya çalıştı, ancak edinilen bilgiye göre kadınlar, Taliban tarafından silahlarının dipçikleriyle takip edilip dövüldüler.

“BU SEFER BİZİ FAZLA DÖVMEDİLER”

Taliban iktidarı devraldığından beri, ülkede kadın hakları ciddi şekilde kısıtlandı. Protestoculardan biri BBC’ye “Bu sefer bizi fazla dövmediler” dedi. Protestocu sözlerine, “Önceki protestolardan farklı davrandılar. Havaya ateş ettiler. Her ne kadar korksak da kızların haklarını savunmaya çıktık ki en azından Taliban onlar için okullar açsın” diye devam etti.

KADINLARIN HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI

Taliban iktidara geri döndüğünden bu yana, kadınların özgürlüğünü kısıtlayan çeşitli emirler çıkarıldı. Kadınların çoğu işinden, orta öğretimden ve erkek bir vasi olmadan 45 milden (70 km) daha fazla seyahat etmekten men edildiler.

Mayıs ayında ise, Afgan kadınlarının on yıllardır ilk kez İslami peçe takmaları gerektiğine yönelik karar verildi.

Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirdiğinden beri protestolar oldu ancak hiçbiri başarıya ulaşamadı.

Metruk evde 33 kaçak Afgan göçmen yakalandı