Afganistan’da 10 yaşından büyük kız çocukların okula gitmesi yasaklandı

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2023 Pazar 7:40 pm - Güncelleme: 6 Ağustos 2023 Pazar 7:40 pm

Taliban yetkililerinin Eğitim Bakanlığı’na verdiği talimatla bazı vilayetlerde üçüncü sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin evlerine gönderildiği aktarıldı.

20 yıl sonra yeniden Ağustos 2021’de Afganistan’da ülke yönetimini ele geçiren Taliban, kız çocuklara yönelik yeni bir yasak daha koydu. Afganistan’ın bazı vilayetlerinde, 10 yaşından büyük kız çocukların ilkokul derslerine katılmasının yasaklandığı belirtildi.

Gazete Duvar’ın BBC’nin Farsça servisinden aktardığına göre, Taliban yönetimindeki Eğitim Bakanlığı, kısıtlamayı okul müdürlerine bildirdi. Taliban, Gazni vilayetindeki okulların ve kısa dönem kursların müdürlerine ’10 yaşından büyük hiçbir kız çocuğun ilkokullarda okumasına izin verilmediğini’ belirtti. Taliban yetkililerinin, üçüncü sınıfın üzerindeki kız öğrencilerin evlerine gönderilmesi için müdürlere talimat verdiği aktarıldı.

TALİBAN’IN KADINLAR ÜZERİNDEKİ BASKISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Taliban’ın 2021’de Afganistan’da yönetimi yeniden ele geçirmesinden bu yana kadınlara yönelik baskı artıyor. Kadınlardan sadece gözlerini gösterecek şekilde giyinmeleri ve 72 kilometreden uzak yerlere seyahat etmeleri halinde bir erkek akrabanın onlara eşlik etmesi isteniyor. Taliban kasım ayında kadınların parklara, spor salonlarına ve yüzme havuzlarına girmelerini de yasaklamıştı.

Kadınlara parkı bile yasaklayan Taliban: Rahat yaşamaları için gerekli adımları attık

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitim sözlerine tepki: ”Bu Taliban zihniyetindeki bir aklın ürünüdür”