Afgan kadın gazeteci konuştu: Taliban tüm gücümüzü alacak

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2022 Salı 1:32 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 1:32 pm

Afganistan’daki Taliban yönetiminin kadınlara yönelik baskıları her geçen artıyor. Burka zorunluluğu getirilen ülkenin kadın gazetecilerinden Farida Sial kadınların yaşadığı zorlukları anlattı.

TOLO News sunucularından Farida Sial, “Kadınların haber yayınında 21. yüzyılda suratlarını kapamak zorunda olmaları dünyaya şaka gibi gelebilir. Afganistan’da, bu durum şaka gibi. Haber sunmanın düzgün yolu yüzünü kapatarak olmamalı. Taliban bu konuyu tartışmaya kapattı. Liderler bu kurala uymak zorunda olduğumuzu söyledi. Gündelik hayatımızda maske taktığımız gibi haber sunuyoruz. Medya organizasyonları da Taliban’ın bu kuralına uymak zorunda. Uluslararası yasalar ne dersen desin, Taliban’ın kuralarına uymak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

ANKA Haber Ajansı’ndan Melis Yıldırım’a konuşan TOLO News sunucularından Farida Sial, Afganistan’da uygulanmaya başlanan kadın sunucuların ekrana çıkarken yüzlerini örtmesine yönelik kararı değerlendirerek Taliban’ın insan hakları ve kadın haklarına saygılı olacakları söylemlerinin gerçeği yansıtmadığına değindi.

“TALİBAN TÜM GÜCÜMÜZÜ ELİMİZDEN ALACAK”

Taliban’ın, kadınları toplumsal yaşamdan uzaklaştırmak adına yeni kurallar çıkarmaya devam ettiğini söyleyen Sial, “Taliban’ın gidişatı, beni ve durumdan etkilenen bütün kadınları endişelendiriyor. Son 20 yıldır okumuş, çalışmış, kendini geliştirmiş olan kadınların, başarıları ellerinden alınıyor. Yakında hiçbir şeyimiz kalmayacak. Taliban bütün gücümüzü alacak. Bundan hiç şüphe yok” ifadelerini kullandı.

Taliban’dan kadın spikerlere baskı: Peçeyle ekrana çıktılar