Afgan gazeteci Ahmed Mengli: Taliban sözcüsü Afgan vatandaşların ülkeden çıkmasına izin vermiyor

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2021 Perşembe 6:27 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2022 Perşembe 10:21 am

Evren Özalkuş’un sunduğu Ana Haber’in konuğu, gazeteci Ahmed Mengli oldu. Afgan gazeteci Ahmed Mengli, hastaneden aldığı bilgiye göre 6 kişinin hayatını kaybettiğini ve 30 kişinin hastaneye götürüldüğünü ifade etti. Ölü ve yaralı sayısının daha fazla olabileceğini belirten Mengli, insanların bir an önce yurt dışına çıkmak istediklerini de söyledi.

“Afgan Özel Kuvvetleri hala havalimanında bulunuyor. Orada gittiğimde, farklı ülkelerden askerlerin orada olduğunu gördüm. Kargaşadan kurtulma durumunu birçok asker sayesinde halledebildik. Türk askerinin misyonunun sona erdiğini öğrendik. 350’den fazla Türk askerinin ülkelerine döndüğünü biliyoruz. Bir basın toplantısında Taliban sözcüsü Afgan vatandaşların ülkeden çıkmasına izin vermeyeceklerini de söyledi” dedi.

Onlarca insanın hayatını kaybettiğinin raporlarını aldıklarını söyleyen Mengli, tam sayıyı bilmediklerini de belirtti. İki patlamanın gerçekleştiğini söyleyen Mengli, patlama sonrası büyük bir izdihamın yaşadığını bildirdi.

“Binlerce insanın ölüm haberini bekliyoruz. Siviller tarafından giriş ve çıkışlar yasak. Askeri uçakları canlı yayınla izleyebiliyoruz. Havalimanında büyük bir yoğunluk var” dedi.
Taliban’ın sertliğinin Afganistan’da tam olarak yansımadığını ifade eden gazeteci, “Taliban dışarıda herhangi bir tepki vermiyor. Eski Afgan bayrakları hala asılı, reklam panolarında da hala kadın fotoğrafları var. Dışarıda insanlar rahatça dolaşıyor. 31 Ağustos’ta dış güçler ülkeden çıktıktan sonra ne yapacaklarını bizler de merakla bekliyoruz” dedi.

Mengli, resmi kaynaklardan henüz saldırıyı üstlenen birinin de olmadığını bildirdi.