Afet bölgesindeki hastaneler dururken Sami Ulus’un ihalesi yapıldı!

Yayın tarihi: 22 Eylül 2023 Cuma 9:36 am - Güncelleme: 22 Eylül 2023 Cuma 9:42 am

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası afet bölgesindeki hastaneler dururken “depreme dayanıksız” olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilen Ankara’daki Sami Ulus Çocuk ve Kadın Sağlığı Hastanesi’nin yerine inşa edilecek hastanenin ihalesi yapıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın Ankara’daki  Etlik Şehir Hastanesi’nin açılışı sonrası kapatmaya karar verdiği Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim-Araştırma Hastanesi’nin kapısına kamuoyu tepkisi nedeniyle kilit vurulamamıştı. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremler sonrası yapının “depreme dayanıksız” olduğunu iddia ederek yıkılacağını ve yerine yeni hastane yapılacağını duyurmuştu.

Bir yıldır hizmet veremez duruma getirilen hastanenin yerine yapılacak 300 yataklı hastanenin ihalesi yapıldı. Deprem felaketi nedeniyle afet bölgesindeki Sağlık Bakanlığı’na ait 27 hastanenin ağır ve orta hasarlı, 75 hastanenin ise az hasarlı olmasına karşın bölgedeki hastane ihaleleri beklerken Ankara’da işler vaziyette olan bir hastanenin depreme dayanıksızlığının gerekçe gösterilerek yıkılıp yeniden yapılması tartışma konusu oldu.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası onaylanan ihalelere bakıldığında Hatay’da dört hastane için toplam bin 250 yatak ihalesi onaylanırken, Osmaniye’de bir hastane için toplam 100 yatak ve 20 ünite ihalesi onaylandığı ortaya çıktı. Ankara’da ise depremler sonrası üç hastanenin yeniden yapım ihalesi onaylanırken bu hastanelerin toplam yatak sayısının bin 500 olduğu anlaşıldı.

“KAN DAVASINA DÖNDÜ”

Cumhuriyet’in haberine göre, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, “6 Şubat’tan itibaren bu ülkenin gündemi deprem. Ancak sadece bir güçlendirme ihalesi yapılmış. Ankara’da ise deprem bölgesindeki bir ilde tek hastane için yapılan yatak ihale sayısından daha fazla yatak ihalesi yapılıyor” dedi.

Üç hastanenin yeniden yapım maliyetinin toplam 7 milyar lira olduğunun altını çizen Yalçınkaya, “Depremden sonra 12 bin küsur yatak ihalesi gerçekleşti. Bunun yüzde 10’unun Ankara için yapılması dikkat çekici. Ciddi anlamda yerindelik sorunu ve yozlaşma var. Bakanlık, Ankara’daki bu üç hastane konusunu kan davasına çevirdi. Bürokrasiyle siyaset iç içe girmiş durumda. Bu yüzden şirketlere hesap sorulamıyor” diye konuştu.

Şehir hastaneleri de Sayıştay’a takıldı! Muhasebe ve envanter tutulmamış, cihazlar atıl kalmış