AFAD ve Kızılay’dan uluslararası acil çağrı

Yayın tarihi: 6 Şubat 2023 Pazartesi 8:26 am - Güncelleme: 6 Şubat 2023 Pazartesi 5:24 pm

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem sabah saat 4.17’de meydana geldi. Bölgedeki iller depremden etkilendi. Birçok bina yıkıldı. AFAD ve Kızılay, depremin ardından acil çağrılarda bulundu.

Pazarcık ilçesi merkezli deprem, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman Malatya ve Hatay’ı sarstı. Toplam 10 ilin, köyleri ve ilçelerde büyük hasar oluştu.

AFAD ve Kızılay, depremin ardından çağrılarda bulundu.

“TELEFON GÖRÜŞMELERİ KISA TUTULSUN, SMS VE İNTERNET KULLANILSIN”

AFAD, acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürebilmesi için yurttaşların SMS ve internet üzerinden haberleşmesini istedi. Başkanlık, “Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının” uyarısında bulunarak telefon görüşmelerinin kısa tutulmasını istedi.

Hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi uyarısı yapan AFAD, yolların acil yardım araçları için boş bırakılması çağrısında bulundu.

ASILSIZ HABERLERE KARŞI RESMİ HESAPLAR TAKİP EDİLSİN UYARISI

Sosyal medyadaki asılsız haberler için uyarı da bulundu. AFAD, “Vatandaşlarımızın sosyal medya başta olmak üzere çeşitli mecralarda kasıtlı ya da kasıtsız olarak paylaşılan asılsız bilgilere itibar etmemeleri, doğru bilgi için resmî kaynakları takip etmeleri büyük önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.

“ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISINDA BULUNULDU”

AFAD merkezinde tüm afet gruplarının toplandığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

GENELKURMAY’DAN UÇAK DESTEĞİ

Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 uçak görevlendirilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

KIZILAY: KAN VE KAN ÜRÜNLERİ SEVKİYATI YAPIYORUZ

Kızılay, Ulusal Kan Stokları’ndan deprem bölgelerine sevkiyat yapıldığını açıkladı. İlerleyen saatler için yurttaşlardan kan bağışı çağrısı Kızılay’ın resmi Twitter hesabından duyuruldu.

“GÜN IŞIR IŞIMAZ KAN VERİN”

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık tüm Türkiye’ye gün ışıdığı andan itibaren kan verme çağrısında bulundu. Kınık, “Günün ışıması ile beraber bütün Türkiye’yi, Türkiye çapında bir kan bağışına davet ediyoruz” dedi.

BOTAŞ: HATAY VE KAHRAMANMARAŞ’TA GAZ AKIŞI DURDURULDU

Depremin ardından olası doğal gaz patlamalarına karşı BOTAŞ, Hatay Kırıkhan ve Kahramanmaraş Pazarcık ve Narlı ilçelerinde doğal gaz akışının durdurulduğunu bildirdi. BOTAŞ, petrol boru hatlarında herhangi bir hasar olmadığını belirterek gerekli tedbirlerin alındığını bildirdi.

“DEPREM BÖLGESİNDEKİ YURTTAŞLAR CAMİLERE GİDEBİLİR”

Diyanet İşleri Başkanlığı, deprem bölgesindeki evlerine giremeyen yurttaşların müftülüklerde ve camilerde kalabileceğini açıkladı.

THY EK SEFERLER KOYDU

Depremin ardından Türk Hava Yolları (THY) deprem bölgesine ek seferler düzenleyecek. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, “Yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi ve sevdikleriyle buluşmak isteyen vatandaşlarımız için ek seferlerimizi hazırlıyoruz. Depremden etkilenen bölgelere uçuşları olan misafirlerimiz için ücretsiz iptal/değişiklik hakkı tanıyoruz” dedi.

YURTTAŞLARA SMS VE İNTERNET

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Twitter hesabından deprem bölgesindeki vatandaşlara SMS ve internet tanımlaması yapıldığını duyurdu. BTK, “Depremden etkilenen bölgedeki vatandaşlarımızın acil iletişim ihtiyaçları için hatlarına ücretsiz konuşma, SMS ve internet tanımlamaları yapılmıştır. Borcundan dolayı kapalı olan tüm mobil ve sabit hatlar ile sabit internet hizmetleri aktif hale getirilmiştir. Aynı zamanda bölgedeki tüm ankesörlü telefonlarda ücretsiz olarak kullanılabilir. Geçmiş olsun Türkiye.” paylaşımında bulunuldu.

AFAD MOBİL UYGULAMASINI KULLANIM İÇİN ÇAĞRI

İletişim Başkanlığı, AFAD acil mobil uygulaması için yurttaşlara çağrıda bulundu. Deprem bölgesindeki vatandaşlar, uygulama ile toplanma yerleri ve 112’ye mesaj yoluyla ulaşabilir.

“YARDIM ETMEK İSTEYEN YURTTAŞLAR RESMİ GÖREVLİLERİN TALİMATINA GÖRE HAREKET ETSİN”

AFAD Deprem Riski Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, basın toplantısı düzenledi. Tatar, başkanlığın acil durum çağrılarını yineleyerek deprem bölgesinde yardım etmek isteyen yurttaşların, resmi görevlilerin talimatına göre hareket etmesini istedi. Tatar, yurttaşların acil toplanma alanında buluşması için de çağrıda bulundu.

CİMER’E ‘DEPREM ACİL’ BAŞLIĞI EKLENDİ

İletişim Başkanlığı, CİMER’de ‘Deprem Acil’ başlığının kullanıma hazır olduğunu bildirdi.

MEB: ÖĞRETMENEVLERİ VATANDAŞLARIN HİZMETİNE AÇILDI

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), depremden etkilenen yurttaşlar için Bakanlık’a bağlı binaların hizmete açıldığını duyurdu.

Yapılan duyuruda, “Depremden etkilenen bölgelerdeki tüm öğretmenevlerimiz, uygulama otellerimiz, kapalı spor salonlarımız ve okullarımız vatandaşlarımızın hizmetine açıldı” ifadelerine yer verildi.

“AFAD İL MÜDÜRLÜKLERİ NUMARALARINDA DEZEFORMATİF İÇERİKLER YAYILIYOR”

İletişim Başkanlığı, deprem bölgelerindeki AFAD İl Müdürlüklerinin numaraları hakkında yanlış bilgileri yayıldığını belirtti. Başkanlık, şu açıklama yaptı:

“Afet bölgesinde yer alan AFAD İl Müdürlüklerinin irtibat numaralarına ilişkin dezenformatif içeriklerin yayıldığı tespit edilmiştir.

Deprem anında yalnızca yetkili kurumlarımızın açıklamalarını takip edin.

Panik yapmadan yalnızca 112’yi arayın.”

Kahramanmaraş’ta 7,4’lük deprem! 76 ölü 440 yaralı