Af Örgütü: Bu siyasi güdümlü maskaralık insan haklarına yıkıcı bir darbedir

Yayın tarihi: 25 Nisan 2022 Pazartesi 8:56 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2022 Pazartesi 8:56 pm

Gezi Davası’nın bugün görülen karar duruşmasında iş insanı ver sivil toplumcu Osman Kavala “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına, diğer sekiz kişi ise “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek” suçlamasıyla 18’er yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Karara tepki yağmaya devam ederken bir açıklama da Uluslararası Af Örgütü’nden geldi.

Uluslararası Af Örgütü: Osman Kavala serbest bırakılmadı, ihlal prosedürü başlatılmalı

Kararın ardından bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks şunları söyledi: “Bugün, olağanüstü boyutlarda bir adaletsizliğe tanık olduk. Bu karar yalnızca Osman Kavala’ya, aynı davada yargılanan diğer kişilere ve ailelerine değil, Türkiye’de ve tüm dünyada adalete ve insan hakları aktivizmine inanan herkese yönelik yıkıcı bir darbedir.”

 

Gezi’ye ceza yağdı! Kavala’ya müebbet 7 kişiye 18 yıl hapis ve tutuklama

‘YARGI KANIT SUNMAKTA DEFALARCA BAŞARISIZ OLDU’

“Mahkemenin kararı akla mantığa sığmıyor. Yargı yetkilileri, hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs gibi temelsiz suçlamaları destekleyecek herhangi bir kanıt sunmakta defalarca başarısız oldu. Bu haksız karar, Gezi Davası’nın yalnızca bağımsız sesleri susturma amacı taşıyan bir girişim olduğunu gösterdi” diyen Muižnieks sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu siyasi güdümlü maskaralık halihazırda Osman Kavala’nın sivil toplum aktivizmi nedeniyle dört buçuk yıldan uzun süredir devam eden keyfi tutukluluğuna sebep oldu. Bugün verilen aşırı sert mahkûmiyet kararlarının temyiz sürecinde, Osman Kavala ve diğer kişilerin derhal serbest bırakılması için çağrı yapmaya devam ediyoruz.”

Siyasilerden Gezi tepkisi! “Hepimiz Gezi’deydik”