Adrese teslim üniversite ilanını YÖK doğruladı!

Yayın tarihi: 30 Aralık 2022 Cuma 10:07 am - Güncelleme: 30 Aralık 2022 Cuma 10:07 am

Yükseköğretim Kurulu, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin yayımladığı ilanın kişiye özel olduğunu doğruladı. YÖK, konuya ilişkin davada mahkemeye gönderdiği yazıda ilandaki şartlara dair “kişiyi tanımlayacak mahiyette olduğu değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerde kişiye özel ilan furyasını sonlandırmaya yönelik adımlar atsa da adrese teslim kadro ilanları sürüyor. En son, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin Aralık 2021’de verdiği ilanın da kişiye özel olduğu YÖK’ün mahkemeye yazdığı yazıyla doğrulandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 30 Aralık 2021’de bünyesindeki Seracılık bölümü için Öğretim Görevlisi ilanı verdi. Verilen ilanda “Ziraat Fakültesi mezunu olup alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak. Seralarda tozlaşma artırıcıların çoğaltılması ile ilgili çalışmaları olmak. Yükseköğretim kurumlarında en az iki yıl ders verme tecrübesine sahip olmak” şartı arandı.

Yeni yılda yükseköğretim öğrencileri ne kadar burs alacak?

Çağlayan Candan adlı bir aday ilan başvuru aşamasında, henüz adaylar belli değilken bu şartı Türkiye’de sadece bir kişinin sağladığını belirtti ve bu kişinin adını da yazarak üniversiteye itirazda bulundu. Üniversite ise bu itirazı dikkate almadı. Candan’ın sınava başvurusunu reddeden üniversite sınava sadece adı anılan kişiyi çağırdı.

Candan başvurusunun reddedilmesini Samsun 1’inci İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme Candan’ı haklı buldu. Candan sınava girse de ilandaki şartı sağlayan tek kişi olan Elif C. bölüme atandı.

KİŞİYE ÖZEL SINAV SÜRESİ İDDİASI

Candan, kendisi sınav salonundan çıktıktan sonra jüri üyelerinden birinin sınıfa gelip gözetmeni dışarı çıkararak diğer aday için sınav süresini 1 saat daha uzattığını iddia ederek bir dava daha açtı. Konuyu görüşen Samsun 1’inci İdare Mahkemesi YÖK’e yazdığı müzekkerede ilanın kişiye özel olup olmadığına ilişkin görüş istedi.

YÖK mahkemeye gönderdiği yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Seralarda tozlaşma artırıcıların çoğaltılması ile ilgili çalışmaları olmak şartının kişiyi tanımlayacak mahiyette olduğu değerlendirilmektedir”

“LİYAKATSİZ KİŞİLER ALINIYOR”

Konuyla ilgi BirGün’de yer alan habere göre, Candan şunları söyledi:

“Davalar halen devam ediyor. Binlerce başarılı akademisyen arkadaşımız görev almayı beklerken önleri kişiye özel şartlarla kesiliyor. Liyakatsiz ve niteliksiz kişilerin üniversiteye alınıyor. Ancak bu haksızlıklara boyun eğmemek için mücadele etmeye devam edeceğim.