Adaylıktan çekilen Biden’den ekibine son dakika ‘golü’

Yayın tarihi: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 9:15 pm - Güncelleme: 22 Temmuz 2024 Pazartesi 9:15 pm

ABD Başkanı Joe Biden‘ın, başkanlık adaylığından çekilmesine ilişkin kararını yayınlamadan 1 dakika önce ekibine söylediği ortaya çıktı.

Başkanlık yarışındaki rakibi Donald Trump’a karşı başarısız düellosunun ardından adaylığı tartışılan Joe Biden için Trump’ın kendisine karşı düzenlenen suikast girişimi sonrası giderek artan reytingleri sonrası da baskı artmıştı. Bunun üzerine siyasi imajını korumayı tercih eden ABD Başkanı Biden, 5 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde adaylıktan çekildiğine ilişkin kararını kamuoyu ile yerel saatle 13.46’ta paylaşırken, ekibine ise bu kararını 13.45’te söylediği belirtildi.

Biden’a en yakın isimlerden biri olarak bilinen Delaware Senatörü Chris Coons, Associated Press’e yaptığı açıklamada, Biden’ın ülkesi için en iyisinin ne olacağı yönünde bir mücadele verdiğini ve çekilme kararı aldığını söyledi. Biden’ın, çekilme kararından birkaç gün önce COVID-19 testinin pozitif çıkması üzerine kendini izole ettiği anımsatıldı.

ABD Meclisi’nden Joe Biden’a şok! Tüm görevlerinden istifa etmesi istendi

HARRİS’E DESTEK VERDİ

Çekilme kararını sosyal medyada bir mektupla bildiren Biden, ABD Başkanı olarak görev yapmanın kendisi için en büyük gurur olduğunu kaydederek, “Tekrar seçim için yarışma niyetindeydim ancak partim ve ülkem adına geri çekilmenin en doğrusu olacağına karar verdim. Geri kalan zamanda, sadece başkanlık görevlerime odaklanacağım” ifadesine yer vermişti. Biden ayrıca, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i aday olarak onayladığını ve desteklediğini bildirmişti.

Biden’ın kararında geciktiğini ima ederek Demokratlar arasındaki karamsar tabloyu yazıya döken ABD’li gazete The Wall Street Journal, “Seçmenler bocalayan Başkan’ın çok yaşlı olduğunu düşünse de müttefikleri onu görmezden geldi, danışmanları yeteneklerini savundu, Demokrat Parti yetkilileri de diğer adayları saf dışı bıraktı” ifadelerini kullanmıştı.

Adaylıktan çekilme konusunda daha önce bocalayan Biden’ın, 1981’den beri kendisine danışmanlık yapan ve Washington Post tarafından Biden’ın ‘vicdanı, alter egosu ve beyni’ olarak tanımlanan danışmanı Mike Donilon ile bir araya geldiği, bu görüşme sonrası çekilme kararı aldığı iddia edilmişti.

Donald Trump’tan flaş Joe Biden ve Kamala Harris açıklaması

Kaynak: AA