Adata SU630 : Yüksek depolama kapasitesi performansile birleşti

Yayın tarihi: 2 Mart 2021 Salı 9:30 am - Güncelleme: 1 Mart 2021 Pazartesi 1:08 pm

Uygun fiyata yüksek performanslı ve uzun ömürlü bir disk arıyorsanız mutlaka SSD disklere bakmalısınız. İster PC ister dizüstü ya da oyun konsolunda kullanılabilen bu diskler sizleri fazlasıyla memnun edecekler.

Adata SU630’un pek çok farklı depolama seçeneği var. Aile, 240GB’tan başlıyor ve 3.84TB boyuta kadar ulaşabiliyor. Bize test için gelen ürünün depolama alanı ise, 960GB. Evet, bu ürünü ister masaüstü PC’nizde, ister dizüstü PC’nizde, isterseniz de oyun konsolunuzda kullanın. İyi performans alacağınız bir gerçek.

Geleneksel tipte mekanik diskler, pek çok mekanik aksamdan oluşur, büyük boyutlardadır ve hem okuma hem de yazma hızları tarafında yüksek performans sunamazlar. İyi tarafı ise, SSD disklere kıyasla daha uygun fiyatla alınabilir durumda olmaları.

SSD diskler ise geleneksel sabit disklere kıyasla daha ufak ve hafif boyutlarda, daha dayanıklı ve veri okuma – yazma hızları ciddi derecede yüksektir. Bu sayede eski bir PC’ye takılsa bile fark edilir performans artışı sağlayabilirler.

Adata SU630

Tabii ki SSD’lerde de kullanılan pek çok farklı teknoloji var

Adata SU630, 3D QLC NAND teknolojisini bünyesinde barındıran bir ürün. Bu sayede verimli depolama ve depolanan verilerin verimli kullanılabilmesi tarafında avantajlar sunuyor.
LDPC ECC teknolojisi ise, verilerin bütünlüğü ve uzun süreli kullanımda sorunların en aza indirgenmesi tarafında önemli role sahip.

Ek olarak ürün, Trim desteğini de bünyesinde barındırıyor. Bu sayede dosyaların verimli bir şekilde silinebilmesi, sisteme ek yük binme ihtimalinin ortadan kaldırılması ve yeniden yazma durumunda en iyi depolama alanının oluşturulabilmesi için önemlidir ve bu süreçler esnasında SSD performans düşüşlerinin önüne geçebilir.

Adata SU630, dinamik SLC önbelleğe alma özelliğiyle geliyor

Saniyede 520MB’a kadar okuma değerine erişebilen ürün, yazma tarafında da saniyede 450MB değerini görebiliyor. Özellikle ufak boyutlu dosyalarda (Ki müzik dosyaları, belgeler ve Photoshop dosyaları gibi dosyalardan söz edebiliriz), yazma ve kopyalama tarafında ciddi kolaylıklar sağlanıyor.

Tabii ki ürün, oyun dosyalarının yüklenilmesi ya da 4K film dosyalarının kopyalanması tarafında da ciddi zaman tasarrufları sağlıyor. Geleneksel bir sabit diske saatlerce bekleyerek kopyalayabileceğiniz bu büyük boyutlu dosyalar, performanslı bir SSD’ye dakikalar içinde kopyalanabiliyor.

Adata SU630

Oyun konsolunuzun ya da eski bir PC’nizin çalışma performansını artırabilirsiniz

Diyelim ki içinde geleneksel bir sabit disk olan PC’nizi uzun süredir kullanıyorsunuz ve performansından memnun değilsiniz. Sabit diskiniz yerine Adata SU630’yı kullanmaya başlarsanız, Windows 10’un açılma hızından programların çalışma performanslarına kadar ciddi bir performans artışıyla karşılaşmanız büyük olasılık.

Bir diğer çözüm noktası da oyun konsolları. Güncel oyun konsollarında SSD diskler kullanılıyor ve ek depolama olarak bu ürüne başvurabilirsiniz. Peki ya eski bir konsol kullanıyorsanız ne olacak? İşte bu cihazlara da Adata SU630’u takabilir ve oyun dosyalarını bu SSD üzerinden çalıştırabilirsiniz. Bu, oyunların install, yani çalıştırılabilir hale gelmesi için gerçekleşen yükleme sürecinden bölümler arası loading – yükleme süreçlerine kadar ciddi performanslar sağlayabiliyor. Özellikle açık dünya oyunları oynuyorsanız, performans düşüşü yaşamadan keyifli saatler yaşayabilirsiniz.

Peki ya dayanıklılık?

Veri depolamak için kapasite önemli. Hem okuma hem de yazma tarafında performans önemli. Haliyle mevcut kapasitenin olabilecek en verimli şekilde kullanılması da önemli…

Az evvel de belirttiğimiz gibi, SSD’ler eski tip disklere kıyasla daha dayanıklı ürünlerdir. Adata’nın bu ürünü de hafif düşmelere ve sarsıntılara karşı dayanıklı bir ürün. Ayrıca sessiz ve genellikle soğuk çalışıyor, ki tüm bunlar da kesintisiz performans için önemli detaylar.

Adata’nın belirttiğine göre ürün, çarpmaya, titreşime (1500G/0.5ms) ve aşırı sıcaklıklara (0°C-70°C) karşı daha dayanıklı.

Justin Bieber yeni albümünü müjdeledi!