Adana’nın beklentilerine sekiz satırlık yanıt

Yayın tarihi: 11 Şubat 2019 Pazartesi 12:19 pm - Güncelleme: 11 Şubat 2019 Pazartesi 12:19 pm

TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana’ya yapılacağı belirtilen, ancak bir türlü sonuçlanmayan yatırımları 14 ayrı bakana 14 soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıdı.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’in soru önergesine 10 Bakan’dan yanıt gelmedi, 8 satırlık cevabıyla en uzun yanıtı veren bakan Milli EğitiBakanı Ziya Selçuk oldu.

TBMM KİT Komisyonu’nun CHP’li Üyesi, Adana Milletvekili Orhan Sümer’in Meclis gündemine taşıdığı Adana’nın uzun yıllardır beklediği yatırımlarla ilgili sorularına 14 bakanın 10’u yanıt vermedi. En uzun cevabı, 8 satırla Milli Eğitim Bakanı verdi.

CHP’li Sümer, Adana’nın sorunlarına dikkat çekmek üzere, kentte yapılacak ve yarım kalan yatırımlarla ilgili 14 bakana 14 soru önergesi verdi. Sümer, soru önergelerinde Adana’nın, önceki yıllarda tarıma dayalı sanayi ile öne çıktığını; sanayi, ticaret ve turizm potansiyeli taşıyan bir kent olduğunu vurguladı. Akdeniz Bölgesi’nin lokomotif kenti olması gereken Adana’nın hak ettiği yatırımları alamadığı için önceki yıllara göre sürekli kan kaybettiğini ve buna bağlı olarak işsizlik başta olmak üzere, pek çok ekonomik ve sosyal sorunla karşı karşıya bırakıldığını anlatan Sümer, ekonomik krize ve etkilerine de önergelerinde dikkati çekti. Sümer, “Adana, gerek coğrafi konumu, gerekse demografik yapısı ve gerekse de var olan potansiyelinin hayata geçirilmesi ve hak ettiği yatırımları alması halinde, ülkemizin en önemli güç kaynağı olmaya devam edecektir. Bu nedenle; Adana ve ilçeleri için yapılacak yatırımlar ve bu bağlamda ekonominin çarklarının çevrilmesi büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

BAKANLAR GÖRMEDİ
Anayasanın bilgi edinme ve denetim yollarından biri olan ve milletvekillerinin kullandığı etkin bir şekilde kullandığı yazılı soru önergelerinin 15 gün içinde yanıtlanması gerekiyor. Ancak, Sümer’in bakanlara yönelttiği önergelere sadece Milli Eğitim, Enerji, Milli Savunma ve Ticaret Bakanları yanıt verdi. Ulaştırma, Tarım, Sanayi, Sağlık, Kültür, İçişleri, Çevre, Aile, Adalet ve Gençlik ve Spor bakanları ise kayıtsız kaldı.

2 BAKANDAN 2 SATIR
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Bakanlığımızın Adana ili için planlanan herhangi bir yatırım projesi bulunmamaktadır” yanıtını verirken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise “Adana iline, 2002-2018 yılları arasında planlanan işler için bütçe imkanları doğrultusunda ödenek verilmiştir. Bu ilde, 2002-2018 yıllarında planlanan işler sözleşmesine uygun olarak yürütülmüştür” şeklinde yanıt verdi.

EN UZUN CEVAP
Önergelere, en uzun yanıtı veren ise 8 satırlık cevabıyla Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk oldu.  Selçuk’un cevabına göre, Adana’ya 2002-2018 yılları arasında 447 projenin inşaatı tamamlandı (40 okulda 7 bin 363 derslik, 25 öğrenci pansiyonu, 21 atölye, 17 spor salonu, 13 yemekhane, 2 çok amaçlı salon, 10 daireli lojman, 90 yataklı uygulama oteli, 1 Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM), 1 Öğretmenevi). 56 projenin inşaatı ise devam ediyor (50 okulda 100 derslik, 6 öğrenci pansiyonu, 2 atölye, 2 spor salonu). Bakan Selçuk, 7 projenin ihalesinin yapıldığını ve sözleşme aşamasında olduğunu (7 okulda 196 derslik), 11 projenin ihale aşamasında olduğunu (11 okulda 229 derslik), 12 projenin ise hala dosyasının hazırlanmakta olduğunu, ayrıca süresi geçtiği halde tamamlanmayan proje bulunmadığını ifade etti.
Enerji Bakanı Fatih Dönmez ise verdiği yanıtta, Adana’ya 2002-2018 yılları arasında 1.519.926.799 TL tutarında kamu yatırımı gerçekleştirildiğini ve projelerin planlanan süre içinde tamamlandığını bildirdi. Bakan Dönmez, 2019 yılı için enerji ve tabii kaynaklar alanında 376 bin TL yatırım planlaması ve 2019 yılı için MTA tarafından Adana’nın da içinde bulunduğu Doğu Torosların Motalojenezinin Araştırılmasının planlandığını ifade etti.

ADANA CEZALANDIRILDI
CHP’li Sümer de soru önergelerine yanıt verilmemesine tepki gösterdi. Sümer, önergelerin temel konusunun Adana’nın beklediği yatırımlar olduğuna dikkati çekerek, “Soru önergelerimize yanıt verilmemesi bakanların duyarsızlığından mı yoksa kamuoyundan bilgileri gizleme kaygısından mıdır, bunun cevabını vatandaşımız verecektir. Çünkü sorunlar Adana’nın yıllardır çözüm beklediği, iş ve aş beklediği en temel sorunlarıdır. Bu soruların cevapsız kalmasıyla Adana cezalandırılmıştır” diye konuştu.