Adana’da ‘mavi dil’ alarmı: İki mahalle karantinaya alındı

Yayın tarihi: 24 Kasım 2021 Çarşamba 12:23 am - Güncelleme: 24 Kasım 2021 Çarşamba 12:37 am

Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı iki mahalle hayvanlarda görülen bulaşıcı mavi dil hastalığı nedeniyle karantinaya alındı. Mahalleler hayvan giriş-çıkışına yasaklandı.

Adana’nın Yumurtalık ilçesine bağlı Asmalı ve Gölova mahallelerinde hayvanlarda bulaşıcı olan mavi dil hastalığı görüldü. Yumurtalık Kaymakamlığı, vakaların görüldüğü iki mahalle ile 10 kilometre çevresinde karantina uygulama kararı aldı.

Kaymakamlık’tan yapılan açıklamada, “Asmalı ve Gölovası Mahallesi ve çevresinde hayvanlarda görülen bulaşıcı mavi dil hastalığı nedeni ile karantina kararı alındı. Asmalı ve Gölovası Mahalleleri ile 10 km çevresinde hayvan giriş-çıkışları yasaklandı. Aşılama yapılıyor. Hastalık sinekler tarafından yayılan bulaşıcı bir hayvan hastalığı. Bunun için mahallelerde ilaçlama yapılıyor. Hayvan sahipleri bilgilendirildi” denildi.

Çok sayıda ilde kur protestosu: Halk tencere ve tavayla sokağa çıktı

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?

Mavi Dil hastalığı kan emen sineklerle bulaşan sığırların yanı sıra diğer geviş getirenlerde de görülen viral enfeksiyöz bir hastalıktır. Ülkemizde “ihbarı mecburi hastalıklar” kategorisindedir. Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana direk bulaşma oluşmamaktadır. Hasta hayvanların et, süt ve ürünleri insanlar için risk oluşturmaz. Virüsün şimdiye kadar tanımlanmış 24 serotipi vardır.

Doğal şartlarda hastalık yazın yağmurlu mevsimlerde, geceleri alçak ve rutubetli yerlerde meydana gelmektedir. Virüs sığırların kanında 14 hafta kadar etkili olabilmektedir. Akut olaylarda ilk semptom, enfeksiyonu takiben 4-20. günlerde ortaya çıkar. Hastalık yüksek ateş, iştahsızlık, kangrenli burun akıntısı, meme derisi, göz kapağı, ağız ve genital mukozalarda yangılar, dil ve ağız bölgeleri ile mukozalarda erozyon ve bu mukozaların yerinden kalkması, tırnaklarda kızarıklık, şişkinlik ve buna bağlı gelişen topallık ile seyredebilmektedir.

Söz konusu hastalıkta enfeksiyona bağlı olarak süt veriminde hızla bir azalma görülebilmektedir. Gebe dişi sığırlarda yavru atmaya sebep olmaz ancak doğan buzağılarında anomaliler şekillenebilmektedir. Sığırlarda belli bir zaman içerisinde iyileşmeler olduğu bildirilmektedir.

Hastalığın tedavisi yoktur. Bu yüzden koruyucu önlemler alınmalıdır. Hastalıkla mücadelenin esasını, karantina, hasta hayvanların imhası ve sokucu sineklerle mücadele ile birlikte aşılamalar teşkil eder. Mavi dil aşısı gebe hayvanlarda da yavru atmalara ve anomalili buzağı doğumlarına neden olduğundan gebe hayvanlara da aşı uygulaması tavsiye edilmez.

Koronavirüsten 208 kişi daha yaşamını yitirdi