Adana’da 5 Ocak kurtuluş coşkusu

Yayın tarihi: 5 Ocak 2020 Pazar 7:30 pm - Güncelleme: 17 Şubat 2020 Pazartesi 3:02 pm

5 Ocak Adana’nın Düşman İşgalinden Kurtuluş Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Sabah saatlerinde bu yıl 10’uncusu düzenlenen 5 Ocak Kurtuluş Yarı Maratonu ve Halk Koşusu gerçekleştirildi.

Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yıl dönümü anısına düzenlenen ve Türkiye Atletizm Federasyonunun 2019-2020 yılı faaliyet programında da yer alan 10. Uluslararası Adana Kurtuluş Yarı Maratonu ve Halk Koşusunu, Adana Valiliği ve Adana Büyükşehir Belediyesi birlikte hayata geçirdi.

Yarı maraton ve halk koşusu Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın siren çalmasıyla başladı.

Sporcular yarı maratonda 21 kilometre, halk koşusunda ise 4 kilometre koştu.

Adana ve ülke dışından çok sayıda sporcunun katıldığı 21 kilometrelik yarı maraton, kentin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan yapıların yer aldığı güzergahta koşuldu.

Atatürk Parkı’ndan başlayan yarış, Merkez Park’ta sona erdi.

Binlerce sporcunun yoğun ilgi gösterdiği yarı maraton ve halk koşusunda renkli görüntüler oluştu.

ATATÜRK ANITINA ÇELENK KONULDU

Daha sonra Atatürk Parkı’ndaki Atatürk anıtına çelek konuldu.
Törene Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam, Adana Milletvekilleri Orhan Sümer, Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin, Burhanettin Bulut, Tamer Dağlı, Abdullah Doğru, sivil ve askeri erkan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Adanalılar katıldı.
Öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından 3 Ocak’ta Pozantı Kaymakamlığından bisikletli sporcular tarafından teslim alınan “Atatürk’ün Mücahitlerinden Adana’ya’’ isimli Türk bayrağının Vali Demirtaş’a teslim edilmesiyle devam eden kutlama programında gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterisinin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 4’üncüsü düzenlenen Bayrak Şiiri Okuma Yarışması’nda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

POZANTI’DA DİRENÇ YUVALARI KURULDU

Uğur Mumcu Meydanı’nda gerçekleştirilen törende konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Bugün Adana’nın gurur günü. 5 Ocak Kurtuluş Günümüz kutlu olsun. Mustafa Kemal Atatürk Yemen’de askerliğe ara verince ilk durağı Adana oldu. Adana’da Şakirpaşa Konağı’nda Ceyhan komutanı İzzet Paşa’yı da çağırarak bir toplantı yapar. Üç gün süren toplantıdan sonra kendisinde Kurtuluş Mücadele’sinin mümkün olabileceği hissi uyanır. Daha sonra “Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da doğmuştur” dilerek o günleri anlatmıştır. Adana’da komutanlara ve halka Pozantı’ya gitmelerini ve orada direnç yuvaları kurmalarını söyler” dedi.

ADANA DA İSMİNİN BAŞINA UNVAN HAK EDİYOR

İşgal sırasında Adanalıların kahramanlıklarından bahseden Başkan Zeydan Karalar, “Adana; Şanlıurfa kadar, Kahramanmaraş kadar, Gaziantep kadar bir unvan almayı hak etmiştir. Umarım çok kısa sürede buna sahip olur” diye konuştu.
Tören, Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliği tarafından verilen konserle sona erdi.