Kılıçdaroğlu’na destek nedeni: Siyasal İslam Cumhuriyeti kurulma süreci son aşamaya gelmiştir

Yayın tarihi: 22 Mayıs 2023 Pazartesi 12:53 pm - Güncelleme: 22 Mayıs 2023 Pazartesi 4:47 pm

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ata İttifakı’ndan ayrılan Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz baş başa görüştü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini açıklayan Vecdet Öz, “Bu laik cumhuriyet düzeniyle, kurulmaya çalışılan siyasal İslam rejimi arasındaki kavgadır. Bunun pazarlığı olmaz” dedi.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz ile Adalet Partisi’nin genel merkezinde görüştü. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ve Öz ortak bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulları biz de gayet iyi biliyoruz, sayın genel başkan ve arkadaşları da gayet iyi biliyorlar. Daha önce bir görüşme yapmıştık zaten. Buradan değerli vatandaşlarıma açık yüreklilikle seslenmek isterim; Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar hepimizin malumu. Bir var olma ve yok olma mücadelesi veriyoruz. Türkiye ya aydınlığa ya karanlığa sürüklenecek. Hepimizin sorumluluğu var, Türkiye’yi aydınlığa çıkarmalıyız. Artık bu bir seçimin ötesinde referanduma dönüşmüş durumda. Daha önce yapılan referandumun Türkiye’yi nereye getirdiğini hepimiz biliyoruz. Anayasa referandumu ile sistem değişti, o sistemin Türkiye’ye büyük felaketler getirdiğini görüyoruz. Artık bu yapının değişmesi lazım.”

KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK KARARI

Kılıçdaroğlu’nun ardından konuşan Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz ise şu ifadeleri kullandı:

“Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı, CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na ve arkadaşlarına, nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Hepinizin malumu olduğu üzere ATA İttifakı’nı kurmuştuk. Zafer Partisi ile birlikte. ATA İttifakı’na destek veren arkadaşlarımız vardı. Ülkem Partisi, Türkiye İttifakı Partisi bir de Turan Hareketi Partisi…

Bizler, ATA İttifakı biliyorsunuz maçın ilk yarısında görevini yaptı. Cumhuriyetçi, Atatürkçü, Atatürk çizgisinde Türk milliyetçisi bir hareketti. Bunun mimarı, Ümit Özdağ bey ile ikimizdik. ATA İttifakı’nın da isim babası bendim. Amacımız, Türkiye’nin Atatürk çizgisinde cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkarak, Kurutuluş Savaşı’nın yapılma sebeplerine uygun bir nizamın tekrar tesis edilmesiydi. Cumhuriyetin yıpranan değerlerini tekrar tesis etmekti. Sinan Oğan’ı Cumhurbaşkanı Adayı olarak birlikte teklif ettik ve geldi. Fakat yüzde 5’te kaldı biliyorsunuz. İkinci tura kalamadı.

Demokrasinin devam etmesi için, demokrasinin önünün kesilmemesi için bizler kararımızı verdik. Toplantımızın sonunda sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na destek kararı çıktı. Bu karar, oy birliğiyle çıkmıştır.

‘YUNAN KAZANDI DİYENLERE ÜLKEYİ TERK ETMEYECEĞİZ’

Bu ülkede keşke Yunan kazansaydı diyenlerin tabutuna omuz verenlere bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz. Bu Atatürk’ün kurmuş olduğu laik cumhuriyet düzeniyle, kurulmaya çalışılan siyasal İslam rejimi arasındaki kavgadır. Bunu, olağan bir siyasi süreç olarak gören yanılır. Bu nedenle birkaç gün sonra yapılacak olan seçim Türkiye’nin kaderini belirleyecektir. Ben buradan ATA İttifakı’na destek veren seçmenlerime sesleniyorum: Onlar bize desteği bu mentalitemiz için verdiler. Biz bir muhalefet hareketiydik ve şu anda muhalefet güçlerimizi birleştirdik. Sonuna kadar da Türkiye Cumhuriyeti’nin payidar kalması için elimizden geleni yapacağız.”

‘Türkiye’de bir siyasal İslam cumhuriyeti kurulma süreci son aşamaya gelmiştir’

Toplantı sonrası Adalet Partisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlu’na destek nedenleri şöyle anlatıldı:

Saygıdeğer Basın Mensupları,

* Türkiye Cumhuriyeti Devleti son derece riskli ve önemli bir tarihi süreçten geçmektedir. 21 yıldır olanlar kesinlikle normal bir siyasi süreç değildir.
* Cumhuriyet ‘in tüm kurucu değerleri ağır yara almıştır. Tahribat çok büyüktür.
* Türkiye’de bir siyasal İslam cumhuriyeti kurulma süreci son aşamaya gelmiştir.
* Önümüzdeki seçim, ikinci tur seçimi, Cumhuriyetçiler ile siyasal islamcıların mücadelesidir.
* Bizler Adalet Partisi olarak Cumhuriyet Rejimi’nin idamesi ve ilelebet payidar kalması için ve demokrasinin önünün açılması için elimizden geleni yapacağız.
* Bu nedenle Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Sn. Kılıçdaroğlu’na hiçbir karşılık beklemeden destek verme kararı aldık. Zira vatan mücadelesinde pazarlık olmaz.
* Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile ülkenin içinde bulunduğu mevcut durumu değerlendirdik. Anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddelerinde mutabık kaldık. Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, anayasadaki
Türklük ifadesine, T.C. ibaresine, İstiklal Marşımıza ve Şanlı Türk Bayrağına karşı her türlü girişimin ağır cezai müeyyideler ile karşılık bulacağı, ayrıca yasaklanmış olan Andımızın çıkarılacak bir yasa ile tekrar okunmasının sağlanması konusunda mutabık kaldık.
* Bir kavimler göçüne dönüşmüş mülteci akını sorununu masaya yatırdık. Ve bir an evvel insani koşullarda ülkelerine iadeleri konusunda mutabık kaldık.

Adalet Partisindeki toplantıya, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Partisi Genel Başkanı Dr. Vecdet Öz, Turan Hareketi Genel Başkanı  Varol Esen, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Adalet Partisi Genel Sekreteri Akın Öge, Adalet Partisi Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Beran katıldı.

TİP Kemal Kılıçdaroğlu’nun müşahit çağrısına destek verdi