Adalet için 25 gün süren 432 kilometrelik yürüyüş! 4’üncü yılında…

Yayın tarihi: 15 Haziran 2021 Salı 1:33 am - Güncelleme: 15 Haziran 2021 Salı 1:33 am

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, CHP’li milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlattığı ve 25 gün süren “Adalet Yürüyüşü” dördüncü yılında.

Adalet Yürüyüşü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde başlayan, toplumun her kesiminden insanların ve grupların katılımıyla büyüyen, Ankara’dan İstanbul’a kadar “adalet” talebiyle gerçekleşen sivil yürüyüş 4’üncü yılında.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu yürüyüş kararını, 14 Haziran 2017’de Millî İstihbarat Teşkilatı’na ait TIR’ların görüntülerini Cumhuriyet gazetesinin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’a verdiği suçlamasıyla yargılanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun yirmi beş yıl hapis cezası alması ve tutuklanmasına kararı verilmesi sonrasında aldı.

Maltepe’deki Adalet Mitingi

Yürüyüşün nedenleri arasında 15-16 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminden sonra çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin uzun süreli olması, bu yetkinin FETÖ ile mücadelenin önüne geçilip bütün muhalif kesimlerle mücadeleye dönüşmesi, milletvekillerin tutuklanması, üniversite hocalarının (barış bildirisine imza atanlar dahil) meslekten atılması da gösterildi.

Cep telefonunda bulunan sağlık uygulamasının verilerine göre Kılıçdaroğlu, günde ortalama 24 bin adım attı. 25 günlük yürüyüş boyunca Kılıçdaroğlu’nun attığı adımların sayısı “yaklaşık 600 bin” olarak ifade edildi. 

2017 Adalet yürüyüşünde Ankara’dan İstanbul’a kadar izlenen 432 km’lik rota

Yürüyüş, 15 Haziran 2017’de Ankara’da Güvenpark’ta başladı ve 9 Temmuz 2017’de Maltepe’de sonlandı. 432 kilometrelik yolu 25 günde yürüyen Kılıçdaroğlu, yürüyüşün sonunda Maltepe’de bir miting de düzenledi.

Adalet Yürüyüşü’nde 10. Gün

Yürüyüş; AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iktidar partisi AKP ve iktidar ortağı MHP tarafından eleştirildi. Yürüyüş boyunca yürüyüş rotasına gübre dökülmesi, yürüyenlere taşlı saldırıda bulunulması gibi çeşitli provokasyonlar yaşandı.

Adalet Yürüyüşü bittikten sonra yürüyüşle ilgili iki kitap yayımlandı. Ayrıca CHP tarafından “toplumun her kesiminden çok önemli çağrılar geldiği” söylenerek 26-30 Ağustos 2017 tarihleri arasında Çanakkale’de “Adalet Kurultayı” düzenlendi.