“Adalet hukuka göre mi şeriata göre mi dağıtılacak?”

Yayın tarihi: 2 Eylül 2021 Perşembe 2:52 pm - Güncelleme: 2 Eylül 2021 Perşembe 4:57 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ Adli Yıl’ın Diyanet İşleri Başkanı’na dua okutularak açılmasına tepki gösterdi.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Merdan Yanardağ kendisine ait resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Adalet hukuka göre mi şeriata göre mi dağıtılacak? Soru budur.” diye sordu.

Erdoğan: Gece yarısı gözaltına alma gibi işlemlere son verdik

İşte Merdan Yanardağ’ın açıklamaları

1- Laik ve demokratik bir ülkede adli yıl açılışı, hukuk, yasalar dini kurallara göre yapılmaz. Kurumlar dini kurallara göre yönetilmez. Çünkü yurttaşlar arasında her din ve inanıştan insan olduğu gibi, bir dinin yüzlerce farklı yorumu da vardır. Devletin dini pozitif hukuktur.

2- Eğer kurumlar, mahkemeler dini kurallara göre yönetilecekse orada ne adalet vardır ne hukuk ne de demokrasi olur. Devletin dini olmaz. Olursa Taliban rejiminden ya da Ortaçağ artığı Arap emirliklerinden farkınız kalmaz. Devletler akıl ve bilimle yönetilir. Onun adı laikliktir.

3- Adili yıl açılışı ve Jandarma mezuniyet töreninin dualarla yapılması, bu işin ulusun ve cumhuriyetin kurucu lideri M.Kemal Atatürk’e lanet okuyan bir kişiye yaptırılması tam anlamıyla skandaldır. Adalet hukuka göre mi şeriata göre mi dağıtılacak? Soru budur.

4- Diyanet bir mezhebin dar bir yorumuna göre yönetiliyor. Birleştirici değil, ayrıştırıcı işlev görüyor. Cumhuriyet ve laiklik karşıtı faliyetlerin adeta odağına dönüşüyor. Diyanetin sistem içindeki konumunun yükseltilmesi, devletin temel niteliklerinin değiştirilmesi demektir.

5- Belirtmeye gerek yok ki, herkes din ve inanç özgürlüğüne sahiptir. Dolayısıyla herkes inancına göre dua da edebilmelidir. Bunun tartışılacak yanı yok. Ama kurumlar bir dine, onun bir mezhebine, hatta o mezhebin bir yorumuna/ meşrebine göre yönetilemez. Bu olursa, Ortaçağ olur.