Adalet Bakanı Gül’den Kadri Gürsel çıkışı: Kabul edilebilir bir şey değil

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2019 Cuma 12:45 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2019 Cuma 12:48 pm

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül gazeteci Kadri Gürsel’e kelepçe takılmasına ilişkin, “Kadri Gürsel’e kelepçeyi niye takıyorsunuz? Kendisi gelmiş… O görüntü gerçekten çok kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

Kadri Gürsel Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanan Kadri Gürsel için verdiği “kişi güvenliği ve özgürlüğü ile ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiği” kararına rağmen savcılığın 2,5 yıllık hapis hükmünün infazı için kendisini çağırdığını söylemiş; savcılığın ardından denetimli serbestlik hükümleri için önceki gün kelepçe takılarak cezaevine gönderilmişti.

Kadri Gürsel, denetimli serbestlik işlemlerinin ardından tahliye edildi!

Gül’ün açıklamarından satır başları şöyle;

‘Etek boyu’

-(Avukatın etek boyuna tepki gösteren hakim) Böyle yanlış uygulamalara fırsat vermeyeceğiz ki yargıya leke gelmesin. Anında gereken yapılmıştır

-Kendi çocuğunu görmek için çocuk icralık mı olur? Bunu da kaldırıcı bir düzenlemeyi yapıyoruz. Daha insani bir çalışmayı da tamamladık, Meclisimiz takdir edecektir.

-Hakim, yargı mensubu önündeki dosyaya bakacak, vatandaşın, avukatın kılığına kıyafetine değil… Bunlar eski alışkanlıklar.

Ahmet Hakan ‘utanç karesi’ne isyan etti! ‘Ne yaptı bu adam?’

-(Terör örgütü elebaşı Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi) Periyodik olarak mahkeme kararları ve Bakanlığın usulün gerektirdiği şekilde izinleri olabilecektir. Bayram da dahil olmak üzere bir terör hükümlesine nasıl muamele ediliyorsa hukuk çerçevesinde bu hususlar değerlendirilecektir.

-(FETÖ yargılamaları) Hakimlerimiz hukuk çerçevesinde, tüm usul hükümlerine göre yargılamaları yapıyorlar.

-(ABD vatandaşı Gölge’nin tahliyesi) Yargılama sonrasında, denetimli serbestlik anlamında, belli bir süre hak ettiği cezayı çektikten sonra yapılan bir tahliyedir. Tutuklulukta olan bir tahliye değil, infazı gerçekleşmiştir, mahkumiyetini çekmiştir. Evde hapis gibi, denetimli serbestlik gibi İnfaz Kanunu’na göre o süreyi tamamladıktan sonra olan bir gelişmedir.

-(Hukuk mesleklerine giriş sınavı) Şu an okuyan öğrencilerimiz için öyle bir şey düşünmüyoruz. Yeni tercih edecekler, bitirince avukatlık mesleğini yapmak için artık bir sınava gireceğini bilecek.

-Meclis tatile girmeden birinci yargı paketinin geleceğini düşünüyorum.

-(Hakim ve savcılara coğrafi teminat) Hakim bir karar verdi diye İstanbul’daysa alıp onu Kars’a gönderemeyeceksiniz. Hakim savcılarımız kararlarını verirken bir gün alıp filan adliyeye göndermeme hususunda teminat getiriyor.

-(İnsan Hakları Eylem Planı) Öz güven içinde ve nerede br ihlal varsa buna sıfır tolerans gösterilecek şekilde bu belgemizi de yakın zamanda açıklayacağız.