Adalet Bakanı Gül’den Enis Berberoğlu çıkışı

Yayın tarihi: 22 Ocak 2021 Cuma 11:05 am - Güncelleme: 22 Ocak 2021 Cuma 12:02 pm

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden ihlal kararına ilişkin olarak, “Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması hukukun gereğidir” açıklamasını yaptı. Bakan Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tepki gösterdiği, annesine yönelik hakaret içerikli paylaşımla ilgili soruya ise, “Alçak ifadeleri kullanan kişinin de hukuk önünde hak ettiği cezayı bulacağına inanıyorum” yanıtını verdi.

Gaziantep Valiliği’ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Gül, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden ihlal kararına ilişkin olarak, “Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulması hukukun gereğidir” dedi.

Bakan Gül, “Hukukta yargıda olan kanunlar uygulanıyor. Eksiklik varsa, toplum ihtiyaçları varsa parlamentoda değiştirilir, yargı da bunu uygular. Elbette AYM kararlarının hepsine katılmadığımız, bu süreçte gerekçeli karar açıklandığında söylenecek çok şey vardır. Ancak bu uygulanmayacak anlamına gelmez. AYM’nin kararları çerçevesinde olması gereken budur kararların uygulanması budur. Adaletin figürlerinin gözü bağladır. Kimsenin gözünün açmasına izin vermememiz lazım. Adaletin taraflara bakmadan hukukun gereğini yerine getirmek hukukun gereğidir. Elbette kararlar eleştirilir, değerlendirilir. Ama kararlar hukukun bir gereği” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nden Enis Berberoğlu kararı

SOYLU’YA TEPKİ: YARGI DAĞITIMI MAHKEMEDEDİR, SOSYAL MEDYADA DEĞİL

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun annesine edilen hakaretlere ilişkin değerlendirme yapan Bakan Gül, “Bu konuda yasalarda da bir ihtiyaç olması halinde elbette bunlarla ilgili de değerlendirme yapılması gerekir. Yargı dağıtımı mahkemededir, sosyal medyada değil” dedi.

“HUKUK ÖNÜNDE EN AĞIR CEZAYI BULACAĞINA İNANIYORUM”

Gül şöyle devam etti: “Kadınların onuru, haysiyeti her şeyin üstündedir hele anneler söz konusu olunca. Cennet annelerin ayaklarının altına serilmiştir. En kutsal varlıklardır. İçişleri Bakanımız sayın Süleyman Soylu’nun çok muhterem validelerine yapılan bu hayasız, çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum, lanetliyorum.

Bu alçak, insanlık dışı ifadeleri kullanan kişinin de hukuk önünde en ağır cezayı bulacağına inanıyorum. Hukukun, yargının bu anlamda hak ettiği cezayı vereceğine inancımız tamdır. Bu konuda muhterem validelerine de acil şifalar diliyorum. Hiç kimsenin annesine, çocuğuna, eşine, ailesine küfretme, kötü söz söyleme hakkı yoktur. Aile bizim kutsalımızdır, kadınlar onurumuzdur. Bu konuda yasalarda da bir ihtiyaç olması halinde elbette bunlarla ilgili de değerlendirme yapılması gerekir. Yargı dağıtımı mahkemedir, sosyal medyada değil. ”

İki bakan arasında ‘parmak sallama’ kavgası

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesi, yeniden yargılanmasına yönelik verdiği kararın yerel mahkeme tarafından uygulanmaması üzerine CHP’li Enis Berberoğlu için ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Berberoğlu’nun, kararın uygulanmaması üzerine yaptığı ikinci başvuruyu değerlendiren mahkemenin, oy birliği ile aldığı kararın gerekçesinde güçlü bir biçimde anayasa ve kararların bağlayıcılığı üzerinde durması bekleniyor. AYM, aldığı ikinci hak ihlali kararını da gereğinin yerine getirilmesi için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderme kararı aldı. Daha önce AYM’nin yerindelik denetimi yapamayacağı gerekçesiyle kararı uygulamayan yerel mahkemenin, bu kez nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor. Mahkeme, yeniden yargılama yolunu açarsa, milletvekilliği düşürülen Berberoğlu’na, vekilliğinin yeniden kazandırılması da söz konusu olabilecek.