Adalet Bakanı Bozdağ’dan Cemal Kaşıkçı ve Sedat Peker açıklaması

Yayın tarihi: 1 Nisan 2022 Cuma 1:20 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2022 Cuma 3:56 pm

Adalet Bakanı Bozdağ, Cemal Kaşıkçı davasında dosyanın Suudi Arabistan’a devri için olumlu görüş bildireceklerini söyledi. Bozdağ, Peker’in iadesine ilişkin de konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti davasıyla ilgili açıklama yaptı. Bozdağ, Cemal Kaşıkçı davasında dosyanın Suudi Arabistan’a devri için İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne olumlu görüş bildireceklerini söyledi.

Bozdağ, “Şu anda Türkiye’nin elinde tutuklu herhangi bir kimse yok. O yüzden de durma kararı verilmesini talep edince mahkeme bu konuda adalet bakanlığına görüş sordu. Davanın nakli konusunda olumlu bir görüş oraya bakanlık olarak göndereceğiz. Türkiye davayı durduracak ve yargılama Suudi Arabistan’da devam edecek. Diyelim beraat kararı verdi o zaman da gerekçeli karar Türk mahkemesi tarafından incelenecek Türk mahkemesi durdurmayı kaldırarak yargılamaya kendi de devam edebilir ya da kararı yeterli görüp düşme kararı verebilir. Suudi Arabistan’a yargılamanın naklen devri Türk mahkemelerinin yargılama yetkisini ortadan kaldırmıyor” ifadelerini kullandı.

‘PEKER İÇİN BAE’DEN HERHANGİ BİR DÖNÜŞ OLMADI’

Sedat Peker’in iadesine yönelik soru üzerine Bozdağ, Peker hakkında kırmızı bülten çıkarıldığını ve Türkiye’nin Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) Peker’in iadesini istediğini hatırlattı ve şunları söyledi:

BAE’den bize herhangi bir dönüş olmadı. Onlardan da cevap bekliyoruz. Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğümüz meseleyi yakından takip ediyorlar. Biz de bizzat takip ediyoruz. Oradan bir cevap geldiğinde de paylaşırız. Şu ana kadar bize Birleşik Arap Emirlikleri’nden iade talebimize yazılı veya sözlü verilmiş bir cevap söz konusu değil.”

FETULLAH GÜLEN’İN İADESİ

Fetullah Gülen’in iadesine de değinen Bozdağ, ABD ile anlaşmayla ilgili kuralların hepsine riayet ederek dosyalarını oluşturduğunu ifade etti. Bozdağ, yeterinden fazla delillerin dosyaya konularak ABD’den Gülen’in iadesinin istendiğini söyledi:

“Delilleri tek tek önlerine koyduk. Suçun sabit olduğuna dair bu dosyada iadeyi haklı kılan yeterinden fazla delil var. Eğer bu dosyada bir iade yapılmazsa ABD dahil dünyanın hiçbir ülkesinde iade talebi yerine getirilemez. O kadar dolu, o kadar kesin ve net deliller var. ABD iade talebimizi yerine getirmedi. Biz iade talebinin yerine getirilemeyeceğine yönelik eğilimleri görünce bizzat ben ‘O zaman mahkemeye gönderin, ABD adli makamlarına gönderin, onlar karar versin’ dedim. Onların bize söyledikleri, ‘Türkiye’nin aleyhine karar çıkar diye biz göndermiyoruz.’ Siz gönderin, aleyhimize karar çıkarsa ABD’nin iç hukuku var biz o hukuk yolunu takip etmeye hazırız. Biz kabul ettik ama buna rağmen ABD yetkileri dosyayı adli makamlara göndermediler. Bizim talebimizi de yerine getirmediler.

Net bir şekilde ABD, FETÖ’yü himaye ediyor ve koruyor. İade konusundaki taleplerimizi de hukuka uygun olduğu halde, yeteri kadar delil bulunduğu halde iade için ABD’nin mükellefiyeti bulunduğu halde ABD mükellefiyetini maalesef bugüne kadar yerine getirmedi. Türkiye olarak biz iade konusunda ısrarımızı ve bu konudaki haklı talebimizi en üst düzeyde dile getirmeye ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu talebinin yerine getirilmesini sağlamaya bundan sonra da devam edeceğiz. Vazgeçmek yok, sonuna kadar bu işi takip edeceğiz.”

Savcı, Cemal Kaşıkçı davasında yargılamanın durmasını istedi