Açlık sınırı asgari ücreti aştı Şimşek’e göre her şey tıkırında!

Yayın tarihi: 20 Aralık 2023 Çarşamba 11:16 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2023 Çarşamba 11:16 pm

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi’nden (BİSAM) verilerine göre Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 12 bin 928 TL’ye çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, genel kurula katılarak yaptığı konuşmada açık sınırını görmezden gelerek, ” ‘Orta Vadeli Program’ işliyor. Çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik.” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Şimşek ,TBMM Genel Kurulunda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin konuştu. Şimşek, “Enflasyonu önümüzdeki yıl yüzde 36’ya 2026 yılında ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. Gelecek sene yüzde 4 büyüme hedefimiz var. Peki bu büyüme istihdam yatıyor mu? Rakamlara baktığımızda görüyoruz ki istihdam artmış, işsizlik tek hanelere düşmüştür. Bir diğer amacımız cari açığı kalıcı olarak aşağılara çekmektir” dedi.

Açlık sınırı asgari ücreti aştı, yoksulluk sınırı 45 bin TL’ye dayandı

ŞİMŞEK AÇLIK SINIRINI UNUTTU

BİSAM’ın açıkladığı verilere göre Ekim ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı 12 bin 928 TL’ye, eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım giderlerini de kapsayan yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL’ye ulaştı. Buna rağmen Şimşek, ‘Orta Vadeli Program’ın işlediğini, çalışanlar emeklileri enflasyona ezdirmedikleri savundu.

Bakan Şimşek, özetle şunları söyledi:

“Büyük ve daha güçlü Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek ve milletimizin refahını artırmak için çalışıyoruz. Orta Vadeli Programın ana hedefi enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak. Kararlıyız, enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz. Enflasyonda ivme kaybı çok net ortadadır. Enflasyonu önümüzdeki yıl yüzde 36’ya 2026 yılında ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. Gelecek sene yüzde 4 büyüme hedefimiz var. Peki bu büyüme istihdam yatıyor mu? Rakamlara baktığımızda görüyoruz ki istihdam artmış, işsizlik tek hanelere düşmüştür. Bir diğer amacımız cari açığı kalıcı olarak aşağılara çekmektir. Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36’ya, 2026’da ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz. Sermaye piyasalarını enflasyon düştükçe güçlendireceğiz. Yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırıyoruz. Önümüzdeki dönem her şeye rağmen tasarruf harcamalarımızı devam ettireceğiz. Borçlanma maliyetlerimiz geriledi, ‘Orta Vadeli Program’ işliyor. Çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik. Hedefimiz cari açığı kalıcı bir şekilde aşağı çekmektir. 8 Aralık itibarıyla rezervlerimiz 141.4 milyar dolara ulaşmıştır. Ülkemizin risk primi önemli ölçüde düşmüştür…”

Kaynak: TELE1