ABD’nin yaptırım kararına art arda tepkiler

Yayın tarihi: 15 Aralık 2020 Salı 10:23 am - Güncelleme: 15 Aralık 2020 Salı 12:57 pm

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle, Türkiye’ye yaptırım uygulama kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Türkiye’yi S-400 sorununu ABD ile koordinasyon içinde çözmeye çağırıyoruz” açıklamasını yaparken, Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin ‘tek taraflı yaptırımlarının kınadığı’nı duyurdu. Bakanlık açıklamasında, “Türkiye uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır” denildi. Karar Rusya ve İran’dan da tepki aldı. İyi Parti, CHP ve Gelecek Partisi’nden ilk tepkiler geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarını duyurdu. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun imzasını taşıyan açıklamada, ABD’nin birçok defa Rus yapımı hava savunma sistemi kullanımının yaratacağı problemleri Türkiye’ye anlattığı ancak Ankara’nın yine de S-400’leri satın alıp, test ettiği belirtildi. Pompeo, bu sebeple Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına karar verildiğini hatırlattı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz’in de yaptırım listesine alındı. Demir ve beraberindeki kişilerin mal varlıklarının dondurulacağı ve vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.

ABD bu yaptırımları Dışişleri Bakanlığı tarafından kınanırken, karar Rusya ve İran’dan da tepki aldı. Karara İyi Parti ve CHP’den de ilk tepkiler geldi.

TÜRKİYE’DEN KINAMA: MUKABELEDE BULUNULACAKTIR

Türkiye, ABD’nin yaptırım kararını kınadığını duyurdu. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır” denildi.

Açıklamada, Türkiye’nin sorunu diyalog ve diplomasi yoluyla çözme yönündeki önerisinin kabul edilmediği ve tek taraflı yaptırımlara başvurulduğu belirtilirken, “Her türlü izandan yoksun bir davranıştır” ifadesi kullanıldı.

“Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır” denilen açıklamada, Türkiye’nin ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan ‘imtina etmeyeceği’ duyuruldu.

RUSYA: YAPTIRIMLAR GAYRİMEŞRU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin kararının ardından Rus ajansı Interfax’a açıklama yaptı. Lavrov, yaptırımların gayrimeşru olduğunu ve ABD’nin uluslararası hukuka yönelik ‘kendini beğenmişliğini gösterdiğini’ söyledi.

İRAN’DAN KINAMA: ULUSLARARASI HUKUK ÇİĞNENİYOR

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin Türkiye’ye yönelik tek taraflı yaptırımlarını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, Türkiye ve İran bayrağı ile iki ülkenin el sıkıştığını gösteren bir fotoğrafı ekledi, ABD’nin Türkiye’ye yönelik tek taraflı yaptırımlarla bir kez daha uluslararası hukuku çiğnediğini ve yaptırımlara bağımlılığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Zarif, “komşular önceliğimiz” etiketiyle yaptığı paylaşımda, “ABD’nin, Türkiye aleyhindeki son yaptırımlarını şiddetle kınıyor ve (yaptırımlara karşı) Türk halkı ve hükümetinin yanında duruyoruz” ifadelerini kullandı.

AKŞENER TEPKİ: NE VAR Kİ GÜN GELİR…

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulama kararına tepki göstererek, “Gün gelir; iyi ikili ilişkiler her ülkeye lazım olur” ifadesini kullandı.

Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin meselelerine karşı gösterilen vurdumduymazlığın, canı sıkıldığında yaptırıma başvuran bir şımarıklıkla taçlandırılması; ne müttefikliğe yakışır, ne de Türkiye ile ABD arasındaki dostluğa katkıda bulunur. Ne var ki gün gelir; iyi ikili ilişkiler her ülkeye lazım olur” diye yazdı.

CHP: TÜRKİYE’NİN ABD HİMAYESİNE İHTİYACI YOK

CHP’nin tepkisi Grup Başkanvekili Engin Altay’dan geldi. Altay, “Türkiye’nin ABD’nin himayesine ihtiyacı yoktur” dedi.

ABD’nin yaptırım kararına ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Altay, “CHP olarak hükûmete diyoruz ki onları elinizin tersiyle itin. ‘Hadi oradan.’ deyin, zerre taviz vermeyin, minnet etmeyin, Türkiye’ye de hakaret ettirmeyin. Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’nin himayesine ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin Rusya’nın desteğine ihtiyacı yoktur” ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU’NDAN İKTİDARA TEPKİ: DİPLOMASİ HAMASETLE YÜRÜMEZ!

Davutoğlu ise karara sosyal medya hesabından, “ABD’nin yaptırım kararını şiddetle kınıyorum. Bu karar Türkiye-ABD ilişkilerine de, ittifak anlayışına da zarar verecektir. ABD’nin böyle bir karar açıklayabilmesi, ülkemizde iktidarın yönetim acizliğini de ortaya koymaktadır. Diplomasi hamasetle değil akılla, stratejiyle yürür” ifadeleriyle tepki gösterdi.

YAPTIRIM LİSTESİNDEKİ DEMİR: KARARLIYIZ

ABD’nin yaptırım listesine ekleme kararı aldığı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefimizde kararlılıyız” dedi.

Twitter üzerinden açıklamada bulunan Demir, “Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan herhangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiçbir şekilde engelleyemeyecektir” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN, “ÜZÜNTÜ VERİCİ” DEMİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, “Amerika ve Avrupa’da ülkemize yönelik yaptırım söylemlerinin artmış olması üzüntü vericidir” demişti.

Erdoğan, “Türkiye Avrupa Birliği’nden yaptırım değil, yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir. Aynı şekilde ABD’den de terör örgütüne karşı mücadelede destek bekliyoruz. Biz ne komşularıyla, ne de başka herhangi bir devletle gerilim, hele çatışma peşinde koşan bir ülke asla değiliz” diye konuşmuştu.

ABD Türkiye’ye uygulayacağı yaptırımları açıkladı