ABD’nin ‘Suriye’den çekilme’ kararı… Rusya, İsrail ve Fransa’dan açıklama

Yayın tarihi: 19 Aralık 2018 Çarşamba 5:52 pm - Güncelleme: 20 Aralık 2018 Perşembe 11:57 am

 ABD askerlerinin Suriye’den çekilme kararı tüm dünyada geniş yankı buldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ülkede siyasi çözüm için olasıklar yaratttığı belirtildi.

ABD’nin kararıyla ilgili olarak bir açıklamada İsrail’den geldi.

İsrail Başbakanı Netanyahu yayınladığı açıklamada, İsrail’in ABD kararı üzerinde çalışacağı ve her koşulda kendi güvenliğini sağlamaya devam edeceği belirtildi.

ABD, Suriye’den çekiliyor! Trump’tan ilk açıklama… 100 gün içinde tamamlanacak

FRANSA’DAN AÇIKLAMA: SURİYE’DE KALMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Suriye’de sahada ABD ile birlikte asker bulunduran Fransa, ABD Başkanı Donald Trump’ın ani çekilme kararına tepki gösterdi.

Suriye’de bulunan askeri güçlerini muhafaza etmeye devam edeceklerini ifade eden Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, “IŞİD’in henüz haritadan silinmediğini” belirtti. Parly, “IŞİD’in Suriye’de sıkıştığı son bölgelerde askeri olarak yenilgiye uğratılması gerektiğini” söyledi.

Fransa AB Bakanı Nathalie Loiseau tarafından yapılan açıklamada, Fransa’nın, Suriye’de bulunan askeri gücünü muhafaza edeceği ifade edildi.

ABD Başkanı Trump, IŞİD’in Suriye’de yenilgiye uğratıldığını belirterek çekilme kararı aldığını açıklamıştı. Fransız diplomatik kaynaklar ise dün, kendilerine önceden haber verilmediğini belirtmişti.

PUTİN: ÇEKİLDİĞİNE DAİR EMARE YOK

Rusya Devlet Başkanı Putin, Trump’ın Suriye’den çekilme kararı hakkında yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 14’üncü Yıllık Basın Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Putin ABD’nin Suriye’den çekildiğine dair henüz bir emare bulunmadıüını belirtti. Putin, “ABD pek çok defa Afganistan’dan çekileceğini açıkladı ama hala oradalar” dedi.

ABD’nin Suriye’deki varlığının yasal olmadığını belirten Putin, “ABD Başkanı Trump ile aynı fikirdeyim IŞİD, Suriye’de yenildi” dedi.

TRUMP’TAN YENİ BİR AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekilme kararıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Twitter’a yazan Trump, “Suriye’den çıkmamız sürpriz değil. Suriye’den çıkmamız için yıllardır kampanya yürütüyorum ve 6 ay önce bunu yapmak istediğimi açıkça ifade ettim” ifadelerini kullandı.

Trump dün Suriye’den çekilme kararı aldıklarını duyurmuştu.