ABD’nin ‘kimse gitmez’ dediği Süleymani’nin cenazesine 1 milyon kişi katıldı

Yayın tarihi: 5 Ocak 2020 Pazar 2:42 pm - Güncelleme: 7 Ocak 2020 Salı 12:42 pm

ABD’nin hava bombardımanında öldürülen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin cenazesi Irak’tan ülkesi İran’a getirildi. Yas tutan yaklaşık bir milyon İranlı, siyahlar içinde Süleymani için düzenlenen törene katıldı.

Kasım Süleymani’nin cenazesi dün Irak’ta düzenlenen törenin ardından defnedilmek üzere bugün ülkesi İran’a getirildi. Ahvaz kentindeki havalimanına gelen siyahlar içindeki yaklaşık bir milyon kişi Süleymani’nin cenazesini karşıladı.

Yas tutan yaklaşık bir milyon İranlı Süleymani’nin tabutunu taşırken, İran yarı resmi haber ajansı İSNA Ahvaz’da toplananların “Amerika’ya ölüm” sloganları attığını bildirdi.

BEYAZ SARAY ‘KİMSE ÜZÜLMEZ’ DEMİŞTİ

Beyaz Saray sözcüsü, 2 gün önceki açıklamasında: “İran’da kimsenin üzüleceğini, kimsenin arkasından yürüyeceğini düşünmüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

İranlı yetkililerin Süleymani’nin naaşını resmi yas törenleri için daha sonra Meşhed, Tahran ve Kum kentlerine de götürmeyi planladığı belirtildi. Süleymani’nin salı günü doğduğu kent olan Kirman şehrinde toprağa verileceği bildirildi.

Kasımi’nin yanı sıra yaşamını yitiren Haşdi Şabi komutanı Abdülmehdi el Mühendis ve konvoydaki diğer Haşdi Şabi üyeleri için ilk tören dün Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenmişti. Binlerce kişinin katıldığı törende sık sık ‘ABD’ye ölüm’ ve ‘İntikam’ sloganları atılmıştı.

Ancak ABD’nin düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden Süleymani’nin cenazesinin Amerikan markası pickup ile taşınması ise sosyal medyada gündem olmuştu. Birçok kişi buna tepki göstermişti.