İki yıldır boş kalan koltuğa oturan ABD’nin Ankara Büyükelçisi’nden ilk mesaj

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2019 Çarşamba 4:48 pm - Güncelleme: 28 Ağustos 2019 Çarşamba 5:05 pm

Yaklaşık iki yıldır boş kalan koltuğa oturan Satterfield, “ABD’yi temsil etmekten büyük gurur duyuyorum. Hükümetim NATO müttefiki Türkiye ile önemli ilişkileri güçlendirmekte kararlı” diye konuştu.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield güven mektubunu bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu. Yaklaşık iki yıldır boş kalan koltuğa oturan Satterfield, “ABD’yi temsil etmekten büyük gurur duyuyorum. Hükümetim NATO müttefiki Türkiye ile önemli ilişkileri güçlendirmekte kararlı” diye konuştu.

ABD Senatosu’nun Ankara’ya atamasını 28 Haziran’da onayladığı Büyükelçi Satterfield için 16 Ağustos’ta ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yemin töreni düzenlenmiş yeni büyükelçi 10 Temmuz’da Türkiye’ye gelmişti.

Satterfield gelir gelmez resmen göreve başlamak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep etti ancak Satterfield’in talebine olumlu yanıt gelmediği için yeni büyükelçi Ankara’ya gelmesinin üzerinden bir buçuk ayı aşkın süre geçmesine karşın “resmen” göreve başlayamamıştı.

Bir ülkeye atanan büyükelçi, diplomatik kurallar gereği o ülkenin cumhurbaşkanı ya da devlet başkanına güven mektubunu sunduktan sonra resmen görevine başlayabiliyor. Büyükelçi resmen görevine başlayana dek ABD, Ankara’da maslahatgüzar seviyesinde temsil ediliyor. ABD’nin önceki büyükelçisi John Bass’in görev süresi ABD’li konsolosluk çalışanlarının FETÖ ile irtibatlı olduğu gerekçesiyle tutuklanması ve ABD’nin Türkiye’den vize başvurularını süresiz olarak askıya alınmasının ardından yaşanan kriz sürerken Ekim 2017’de sona ermişti.