ABD’nin F-35 kararı sonrası dolar hareketlendi

Yayın tarihi: 2 Nisan 2019 Salı 8:37 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2019 Salı 8:37 pm

Yerel seçimin ardından ilk işlem gününde geniş bantta dalgalı seyir izleyen dolar/TL, küresel piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra, lokal döviz satışlarının da etkisiyle dün 5.50’nin altını test etti ancak bu seviyelerde kalıcı olamadı.

Dolar/TL bugün ABD Türkiye ilişkilerinin daha da kötüye gidebileceği endişeleriyle yeniden 5.55’li seviyelere yükseldi. Bankacılar F-35 haberinin dolar/TL’deki düşüşü durduran en önemli etken olduğuna dikkat çektiler. Dolar/TL ise saat 17:54 itibari ile 5.6243/ 5.6302 seviyesinde işlem görüyor. Doların söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor.

F-35’DE İLK SOMUT ADIM

Dolar/TL bugün ABD Türkiye ilişkilerinin daha da kötüye gidebileceği endişeleriyle yeniden 5.55’li seviyelere yükseldi. Bankacılar F-35 haberinin dolar/TL’deki düşüşü durduran en önemli etken olduğuna dikkat çektiler.

Ankara’nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini satın almasına karşı çıkan ABD, F-35 savaş uçağında kullanılan ekipmanların Türkiye’ye tedariğini durdurarak, uçağın Türkiye’ye teslimatını durduracağına yönelik şu ana kadarki ilk somut adımını attı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililer Türkiye’nin S-400 füzelerini satın almak için anlaşma yaptığını ve bundan vazgeçmeyeceğini belirterek, şu anda füzelerin Türkiye’ye teslim tarihinin görüşüldüğünü belirtmişlerdi. ABD’li yetkililer ise Türkiye’nin hem S-400’e hem de F-35’lere aynı anda sahip olamayacağını söylüyor.

İşlemcilere göre, başta S-400 – Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar, lokallerin altı aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

REFORMLAR ÖNEMLİ

Bir bankanın Hazine yetkilisi, “Piyasada seçimlerin ardından yakından izlenen ve yön belirleyici bir kaç konu var. Yerel seçimlerin ardından 4 yıl seçimsiz bir dönem söylemi var. Piyasanın öngörüsü de şu an için yerel seçimlerin bir erken genel seçimi tetiklemeyeceği yönünde. Ancak yine de seçim sonuçlarının AKP’de bir değişim yaratıp yaratmayacağını izleyeceğiz. Önümüzdeki hafta yapısal reform takviminin açıklanmasını bekliyoruz. Bu açıklamada kısa vadede popülist adımlara mı yoksa uzun vadeli yapısal adımlara mı odaklanılacağı önemli” dedi ve ekledi:

“Bir diğer konu ise Türkiye ABD ilişkileri. ABD dün, F-35 savaş uçağında kullanılan ekipmanların Türkiye’ye tedariğini durduracağını açıkladı. Bu TL’deki değer kazançlarını ve aşağı yönü sınırlayan aslında terse çeviren en önemli etken oldu. Tansiyon artıyor ve bu piyasalara yansıyor. Çok kritik bir konu ve TL’yi her iki yönlü sert ayrıştırma potansiyeli taşıyor. Son olarak dolarizasyon konusuna gelirsek dün uzun bir aradan sonra ilk kez bireysellerin döviz satışına geçtiğini gördük. Bunun devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz”

“PİYASADA ERKEN SEÇİM BEKLENTİSİ YOK”

Yatırımcılar Türkiye seçimlerini bir erken seçimi beraberinde getirip getirmeyeceğini yakından takip ediyordu. Seçim sonuçları birçok kesimin tahminine paralel oluşmadı. Bankacılar yerel seçimlerin ardından siyasilerin açıklamalarından yola çıkan piyasada da bir erken seçim beklentisi ve fiyatlaması olmadığını belirtiyorlar.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarına ilişkin Ankara’da AKP Genel Merkezi’nde yaptığı “balkon konuşmasında” önümüzdeki 4.5 yılda herhangi bir seçim olmayacağını belirterek, bu dönemi reform için kullanacaklarını söyledi.

Yerel seçimlerde resmi olmayan sonuçların Ankara ve İstanbul’un da içinde yer aldığı bazı kritik büyükşehirleri AKP’nin kaybettiğine işaret ediyor.

Reuters’da dün yayımlanan bir analize göre parti kaynakları sonuçların kabine ve parti genel merkezinde değişiklikleri gündeme getirebileceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 1994 yılında sürpriz şekilde İstanbul Belediye Başkanlığı’nı kazanmasının ardından İstanbul son 25 yıldır Erdoğan’ın partisinin elinde bulunuyordu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 4.5 yıllık seçimsiz bir süreçte ekonomiye odaklanılacağı açıklaması piyasalar için olumlu olarak algılanıyor.

VATANDAŞ 6 AYDIR ARALIKSIZ DÖVİZ ALIYOR

Bireylerin yaklaşık altı aydır aralıksız dövizde alım tarafında olması döviz mevduatları rekor seviyelere yükseltirken; bu durum, TL’nin değer kazancını sınırlayan ana nedenlerden biri olarak görülüyor.

Küresel piyasalarda ise dolar global ekonominin güç kaybettiği endişelerinin hafiflemesi ve ABD Hazine tahvil getirilerinin 15 ayın dip seviyelerinden yükselişe geçmesine paralel olarak değer kazandı.

ABD Hazine tahvil getirileri dün hızlanan satışlarla yükselişe geçti. 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi, Çin’in ardından ABD imalat sektöründe iyileşmeye işaret eden verilerin ardından 8 baz puandan fazla yükseldi.

Geçen hafta yatırımcıların küresel ekonomide yavaşlama kaygılarıyla 15 ayın dip seviyesi olan yüzde 2.34’e kadar gerileyen ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi bugün yüzde 2.495’te bulunuyor.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28, valörde son işlemde yüzde 17.92 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta yüzde 18.36, valörde son işlemde yüzde 17.49 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü yüzde 23.14 ile yılın en yükseğine geldikten sonra valörde son işlemde yüzde 21.19 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta yüzde 21.69, valörde son işlemde yüzde 21.08 seviyesindeydi.

REUTERS