ABD’li Politico dergisi yazdı: Osman Kavala’nın Nobel adaylığı gündemde

Yayın tarihi: 22 Ocak 2019 Salı 12:22 pm - Güncelleme: 22 Ocak 2019 Salı 12:22 pm

Bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın Nobel Barış Ödülü’ne adaylığı gündemde. ABD’li Politico dergisi, Kavala’nın bu ödülü kazanmasının ‘Erdoğan’ın hak ihlallerine dikkat çekecek küresel bir bildiri olacağını’ savunan bir yazı yayımlandı.

ABD’de Politico dergisinde Stephen Kinzer imzasıyla “Türkiye’nin Erdoğan karşıtı Nobel Barış Ödülü’nü hak ediyor” başlıklı bir makale yayımlandı.

Makalede Kavala’nın ödülü kazanmasının “Erdoğan’ın hak ihlallerine” dikkati çekeceği savunularak bunun “bir zamanlar demokratik olup tiranlığa doğru kayan ülkeler” konusunda “küresel bir bildiri” anlamına geleceği ileri sürüldü.

Kavala’nın anayasal düzeni kaldırmaya teşebbüs suçlamasıyla bir yılı aşkın süredir mahkemeye çıkarılmadan tutuklu bulunduğuna işaret edilen yazıda, “sürgündeki bir grup Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi”nin Kavala’yı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdiği belirtildi.

Makalenin yazarı Kinzer, normal koşullarda Norveç’teki Nobel Enstitüsü’nün ödülü “tek bir talihsiz ülkedeki baskılar” nedeniyle tutuklu bir kişiye vermeyi tercih etmeyeceğini ancak bu yıl durumun “farklı” olduğunu savundu.

“ABD’den Polonya’ya, Macaristan’dan Filipinler ve Brezilya’ya kadar otoriter yönelimin yeni küresel eğilim olduğu” görüşünü savunan yazar, Erdoğan’ın da bu “pis kokulu otokratlar galaksisindeki en büyük yıldız olduğu” ifadelerine yer verdi.

Bu nedenle makalenin yazarı Kinzer’e göre “Kavala’ya Nobel Ödülü’nün verilmesi dikkatleri Türk Cumhurbaşkanının hak ihlallerine çekecek”.

Kavala’nın “demokrasi ve etnik çoğulculuğa bağlılığının” onu birçok yönden tipik bir Erdoğan karşıtı yaptığını savunan Kinzer, “Kavala’nın dramı yeni antidemokratik rejimlere karşı demokrasiyi savundukları için hapsedilen binlerin dramına ayna tutuyor” diye yazdı.

NE OLMUŞTU?

Tarihler 19 Ekim 2017’yi gösterdiğinde sivil toplum çalışmalarıyla bilinen Kavala, Gaziantep’te gözaltına alındı. Ardından İstanbul’daki il emniyet müdürlüğüne götürüldü.

Kavala’nın gözaltı gerekçesi ilk anda öğrenilemedi. Soruşturmanın gizli olduğu söylendi. Kavala, 1 Kasım’da tutuklanarak iddianamesiz aylarını geçireceği Silivri Cezaevi’ne kondu.

İş insanının tutuklanmasına ise iki gerekçe gösterildi: ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs.’

Kavala, 2013’te Türkiye’de 80 kentte yapılan Gezi Parkı eylemlerinin finansörü olmakla suçlandı. Duran Adam, Piyano Çalan Adam ve Kırmızı Kadın figürlerinin tamamının ayarlanmış eylemler olduğundan bahsedilirken olayların yaygınlaştırılması için Anadolu Kültür’e ait mekanda toplantılar yapıldığı söylendi.

Bunlara ek olarak Kavala’nın Avrupa’da çok sayıda kurum ve kişiyle görüşerek Türkiye’ye biber gazının satışının yasaklanması için uğraştığı ifade edildi.

Gezi Parkı olaylarının nihai amacının ise AKP hükümetini devirmek olduğu öne sürülüyor.